вторник, 26 юни 2012 г.

КРЕХКО ТЕЛЕШКО ВЪВ ВИНЕН СОС И ХРУПКАВИ КАРТОФИ...ТОВА Е СЪЧЕТАНИЕ!


БЬОФ СТРОГАНОВ  // Beef Stroganoff //





500г крехко телешко (без жили и нетлъсто)
сол
смлян чер пипер
2 ч. л. брашно
1 глава лук
200-300г пресни гъби
50г краве масло
150-200мл сухо бяло вино
200г сметана

Месото измиваме, подсушаваме и с остър нож нарязваме на тънки ленти, които осоляваме и поръсваме с черния пипер и овалваме в брашното.
Нарязваме лука на ситни кубчета. Гъбите почистваме и нарязваме на едро.
В дълбок тиган загряваме маслото и запържваме в него месото равномерно от всички страни до златисто. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме лука и и гъбите, които заливаме с виното. Задушаваме  поне 5 мин ...Прибавяме сметаната и овкусяваме със сол и черене пипер.
Месото прибавяме към соса и задушаваме за около 5 минути на бавен огън, като не бива да допускаме кипене, в противен случай телешкото става жилаво.
Можете да гарнирате с ориз или картофено пюре, в случая избрах да гарнирам със запечено картофено канапе.
Тук искам да добавя, че със същия успех можете да приготвите ястието и със свинско месо и тогава би се получил един прекрасен ПОРК СтроганОФФ... ;)

КАРТОФЕНО КАНАПЕ:

Сваряваме около килограм картофи, предварително обелени. Рендосваме на едро ренде, посоляваме и оформяме плоски канапета, които запичаме в тавичка или както аз предпочетох в тиган-грил до зачервяване.




Няма коментари:

Публикуване на коментар