събота, 9 юни 2012 г.

Едно свежо и много приятно предложение за горещите летни дни ;)


ЯГОДОВА ТОРТА


Блат:
4 яйца
100г захар
100г брашно
3 с. л. какао
есенция


Пълнеж:
ягоди
малини
125г пудра захар
500мл течна сметана
400 г заквасена сметана
1 желатин


Глазура:
1/2 ч.ч.вода
1/2 ч.ч.течна сметана
4 с.л.какао
5-6 с.л.захар
ванилия
1  желатин

Разбиваме жълтъците с половината захар докато побелеят и се сгъстят на крем. Пресяваме брашното, прибавяме какаото и ванилията. Белтъците разбиваме на сняг с останалата захар. Към жълтъчната смес добавяме брашното и белтъците като  разбъркваме внимателно. Изсипваме сместа в тава,покрита с хартия за печене и печем блата в предварително загрята на 170*фурна. След като  изстине, от блата отрязваме  кръг  за основа на тортата с големината на формата, скоято разполагате.

Разбиваме заквасената сметана със захарта и ванилията .Разбиваме  добре с миксер на високи обороти и течната сметана. Смесваме внимателно със заквасената сметана. Разтворяме желатина с малко вода на водна баня и изсипваме внимателно към крема. Разбиваме отново много добре.

Стягаме с подвижен ринг изрязаният блат. Нарязаните на филийки ягоди нареждаме в/у  подложката като облепяме  с тях стените на ринга. Половината от крема смесваме с парченца от изрязаните ягоди и заливаме блата. Поръсваме с част от плодовете. Заливаме с останалото количество сметанов крем и заглаждаме. Прибираме тортата в хладилник да стегне крема.



Смесваме продуктите за глазурата без желатина. Варим няколко минути до образуване на   мехурчета по повърхността. Сваляме от огъня и прибавяме желатина, който  ще се разтвори в горещата смес. Разбъркваме добре,прецеждаме с цедка и оставяме глазурата да се охлади.

Няколко часа след като крема е стегнал, заливаме с охладената глазура.

След като стегне и глазурата, украсяваме с плодовете, като по желание можем леко да желираме и тях.



Приятно хапване! ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар