сряда, 27 юни 2012 г.

Слънчеви и сочни толумбички...как да не прегреши човек...;)


ТОЛУМБИЧКИ 





500 мл вода
3 супени лъжици масло
400 г брашно
6 яйца
щипка сол



За сиропа:

1л вода
800г захар
2-3 ванилии
настъргана лимонена кора или есенция

мазнина за пържене

Слагаме водата да заври заедно с маслото и щипка сол, прибавяме брашното и бъркаме енергично докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Оставяме да се охлади и прибавяме едно по едно яйцата, докато сместта ги поеме и стане хомогенна.

От водата и захарта приготвяме захарен сироп, който ароматизираме с ванилия и лимонената кора. Оставяме да ври около 5 минути.

Така нареченото "парено тесто" изсипваме в пош с  накрайник за толумбички. В подходящ съд загряваме олиото и във врящата мазнина шприцоваме пръчици със дължина по желание и пържим до златист оттенък. Изваждаме и потапяме в сиропа и веднага вадим с решетъчна лъжица и нареждаме в тавичка. Заливаме с останалия сироп и оставяме няколко часа докато поемат.



Няма коментари:

Публикуване на коментар