четвъртък, 7 юни 2012 г.

А каква по- хубава компания има за дъждовното време, освен нещо сладко и ароматно...


Торта парфе  "Ягодово сърце"


За блата:
4 яйца
150 гр .захар
4 супени лъжици  вода
100 гр. брашно
100 гр. нишесте

есенция


За крема:
 500мл течна сметана
400 г заквасена сметана
8 с.л. пудра захар
1 пакетче желатин
1 банан

Приготвяне на блата:
Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол . Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях постепенно се прибавят брашното и нишестето. Накрая внимателно се прибавят белтъците. Разбърква се добре.
Изсипваме в намаслена и набрашнена  форма и печем блата на 170 градуса около 25 минути.

 За парфето:
Разбиваме течната сметаната на сняг, прибавяме разбитата заквасена сметана със пудрата захар. Разтваряме на водна баня пакетчето желатин и след като се охлади го прибавяме внимателно към сметанената смес. Разбъркваме добре.

За желето:
1 желатин
сока от един компот от ягоди
пресни ягоди за украса

Готовият блат изрязваме и поставяме в разкопчаваща се форма..По желание сиропираме с предварително приготвен захарен сироп и есенция или със част от сока от компот от ягоди. Изсипваме половината от сметановата смес във формата, отгоре нареждаме парченца нарязан банан и заливаме с останалата част от сметаната. Поставяме формата в хладилника за 3-4 часа (докато стегне крема).
След като сметановия крем стегне украсяваме отгоре  с пресните ягоди. Разтваряме на водна баня и другия желатин и смесваме със сока от компот. Охлаждаме леко и заливаме върху сметановата смес и ягодите. Поставяме отново формата в хладилник за няколко часа. Парфето става най-добре, когато престои една нощ в хладилника.
След като стегне и желето отстранете металния ринг на формата. По желание може да украсите с бял шоколад, както съм направила аз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар