неделя, 1 юли 2012 г.

Нима можете да си представите празник без празнична торта? Ето едно семпло, но много свежо предложение...калориите вярно са в повече, затова пък е вкусно! :)

ТОРТА ЦВЕТЕ                                        

Блат:
5 яйца
4 чаени лъжици топла вода
200 г захар
8 г ванилена захар
125 г брашно
125 г нишесте
1 бакпулвер
50 г филиран бадем

Крем:
250 г масло
100 г пресята пудра захар
125 мл яйчен ликьор

За намазване:
370 мл кайсиево желе

Глазура:
300 г пудра захар
2 белтъка
1 ч.л. лимонов сок
оцветители

филирани бадеми за украса


Приготвяне на блата: Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с водата, 150 г захар и ванилената захар. Пресяваме брашното и смесваме с нишестето и бакпулвера. Разбиваме белтъците, като прибавяме останалата захар. Смесваме с жълтъчения крем, брашняната смес и бадемите. Изсипваме сместа в кръгла форма за печене  с диаметър 26 см, намаслена и поръсена с брашно. Печем около 35 минути в загрята на 175" фурна. Готовият блат оставяме да отлежи една нощ, след което го разрязваме на три блата. Най-горният разделяме на 8 част и на всяка част отрязваме десния ъгъл. Затопляме кайсиевото желе, прецеждаме през сито и намазваме с него 8-те парченца блат.


Крем: Размекнатото масло разбиваме добре до консистенция на сметана, прибавяме пудрата захар и яйчния ликьор и разбиваме хубаво.

Ако не разполагате с яйчен ликьор можете много лесно да си направите такъв...ето рецептата, която използвах, за да направя моя:
Яйчен ликьор:

Разбийте  1 жълтък  и прибавете 100 гр. пудра захар. Разбийте добре и налейте 150мл. хладко прясно мляко. Разбъркайте добре сместа и прибавете 30-40 мл. чист спирт (или силна ракия)  и 2-3 праха ванилия. Прецедете ликьора . Готов е за употреба.


Глазура: Смесваме пресятата пудра захар с белтъците и лимоновия сок. Глазурата разпределяме в 4 купички, като оставяме малко за орнаментите и оцветяваме  в светло зелено, синьо, жълто, розово. Със глазурата от всеки цвят обливаме по две парченца от блата и оставяме да изсъхне. Отделената бяла глазура поставяме в сладкарски шприц и украсяваме с тънки ивици всяко парченце.

Сиропираме много леко двата блата с подсладено прясно мляко. Намазваме първия блат с крем, върху него поставяме другия и също покриваме с крем. Измазваме и тортата отстрани и украсяваме с филирания бадем. нареждаме оцветените парченца върху тортата и в центъра шприцоваме розичка от крема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар