вторник, 10 юли 2012 г.

Делнична свежа сладост с чаша ароматно кафе...

ТОРТА С ВИНЕН КРЕМ


Блат: 
6 жълтъка                                                            
75 г захар
1 пакетче ванилена захар
настърганата кора от 1/2 лимон
4 белтъка
50 г брашно
50 г нишесте
1 бакпулвер
1 супена лъжица какао
25 г смлени орехи
1 ч.л. канела
на върха на лъжицата : карамфил, кардамон, индийско орехче

Крем:
375 мл мускатово вино
една пръчка канела
3 карамфилчета
щипка анасон
4 парченца лимон
1 пакетче желатин (16г)
5 жълтъка
75 г захар
2 белтъка
300г сметана
по 15 г захаросани лимонови и портокалови кори
25 г захаросани вишни за украса (по желание)

Приготвяне на блата:
Жълтъците разбиваме с 50 г захар, ванилената захар и лимонената кора.  Прибавяме към тях предварително пресятите брашно, нишесте и бакпулвер. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и внимателно се прибавят и смесват с жълтъчената смес. Половината от бисквитената маса смесваме с орехите, какаото и подправките. Светлата смес поставяме в сладкарски пош  с накрайник 1 см. В тава, покрита с хартия за печене шприцоваме по диагонал ленти с промеждутък ок. 2 см. Тъмната бисквитена маса шприцоваме в промеждутъците. В загрята до 200* фурна печем около 8 минути. Изпеченият блат поставяме върху влажна кърпа и покриваме с влажна кърпа, за да остане мек. Малко преди крема да е готов, от блата изрязваме кръг според размера на формата (22см) и покриваме й дъното с него. Останалият блат нарязваме на ленти с широчина 10 см, с които сглобяваме борда на тортата.






Приготвяне на крема:
Виното затопляме леко и оставяме да престои с подправките 10-ина минути.


Накисваме желатина в 50 мл вода. Жълтъците разбиваме със захарта и към тях прибавяме прецеденото вино. Купата с яйчения крем поставяме на водна баня, като разбъркваме в продължение на около 5 минути и внимаваме дъното на купичката да не опира във врялата вода. Добре накиснатия желатин разтваряме в крема. Охлаждаме крема и преди да е застинал прибавяме към него разбитите белтъци, сметаната и цитрусовите корички. Разстиламе върху блата и оставяме за нощ в хладилника да стегне. Преди да поднесем украсяваме със захаросаните вишни и сметана или както ви подскаже вашата фантазия ;)
                                                                   


3 коментара:

  1. Кремът ми звучи божествено! Ще го опитам в някоя от моите торти. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми харесва рецептата, обезателно ще пробвам крема! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кремът наистина е много лек и приятен, макар и малко необичайните подправки (поне за мен), които се използват за направата му ;) Надявам се на вас също да се хареса :) Благодаря!

    ОтговорИзтриване