понеделник, 16 юли 2012 г.

Време е за .... малинова страст

ТОРТА С МАЛИНИ, ПУХКАВ МУС И ШОКОЛАД


Продукти за блатовете:                                    
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ампула ванилова есенция
90г натурален шоколад
1 ч.ч. пресято брашно
1 бакпулвер

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата есенция за около 7-8 минути и като разбърквате внимателно прибавете към тях разтопения на водна баня черен шоколад. Добавете предварително пресятото брашно с бакпулвера. Получената смес разделете на три равни части, от които изпечете три блата в застлана с хартия за печене форма с диаметър 20-22 см. Печете около10-12 минути или докато клечка излезе суха.

Крем - мус:
400 мл сладкарска сметана
2 ч.ч. йогурт
200г крема сирене
2 кафени чашки пудра захар
1 бял шоколад
1 желатин

Разбийте крема сиренето с половината захар и към него прибавете разбития йогурт с останалата пудра захар. Разбийте сметаната и към нея прибавете разтопения на водна баня и леко охладен бял шоколад. Разбъркайте внимателно и прибавете към сместта от сирене и йогурт като внимавате да не спадне обема на получения крем. Прибавете и разтворения на водна баня желатин, разбъркайте до хомогенна смес и приберете в хладилника докато стегне леко.

Сиропирайте блатовете със захарен сироп, приготвен от:
1/4 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. захар
1/2 ампула есенция ром
2 суп. лъжици малинов сок

Стегнете в тортен ринг първия блат, покрийте с част от муса и наръсете малини.
Продължете с останалите блатове, мус и плодове, докато свършат.


Оставете за нощ в хладилника. Горният блат и цялата торта отстрани измажете с маслен крем.


Покрийте с фондан. Украсете според вашето въображение.
Бон апети! ;)


Тук е мястото да вметна, че това е първата торта, за която използвах собственоръчно направен фондан :-) Понеже нямах време да поръчам готов, реших да извикам "неволята" на помощ...и така, запретнах ръкави и замесих тесто по всеобщоизвестната рецепта на Димитрана, за която много й благодаря ;) Ето и рецептата за фондан:
1 пакетче желатин на Д-р Йоткер
60 мл вода
120 мл глюкозен сироп
1 ч.л. глицерин
1/2 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу)
1 кг пресята пудра захар (поне 2-3 пъти)

Желатинът с водата се оставя да набъбне , след което се затопля до втечняването му. Към него се добавят глюкозния сироп, глицерина, лимонената киселина. сега е моментът да добавите и есенция, ако желаете. Аз обикновено слагам 1-2 ампули есенция ром. 2/3 от пресятата пудра захар се сипва в съда, в който ще се разбърква, прави се кладенче в нея и се изсипва сместа от другите съставки. замесва се тесто, което се доомесва до нужната консистенция на работен плот с останалото количество пудра захар или докато се получи почти  нелепнешо, гладко и хомогенно тесто, което увиваме в свежо фолио и прибираме в плътно затваряща се кутия. Не е нужно да съхранявате в хладилник.



Оказа се не трудна работа и като за първи път ми се струва, че изглежда доста прилично това, което се получи...всъщност вие ще прецените....






2 коментара:

  1. Поздравления за първия домашен фондан, справила си се страхотно, а разрезът е мммм.... :)

    ОтговорИзтриване