петък, 14 септември 2012 г.

КАНЕЛЕНИТЕ КИФЛИЧКИ НА КАРЛСОН

Помните ли онзи "красив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си", с перка на гърба, живеещ на покрива на съвсем обикновена сграда в Стокхолм... палав и непослушен, готов да излапа колкото се може повече канелени кифлички? Тези уханни кифлички с топъл канелен аромат, които се приготвят невероятно лесно...


Необходими продукти за тестото:
150 мл прясно мляко
1 яйце
2 супени лъжици разтопено масло
около 3 чаени чаши брашно
1/4 чаена чаша захар
1/2 ч.л. сол
пакетче суха мая

За плънката:
1/2 ч.ч. захар
2 суп. лъжици канела
100г меко масло

1 жълтък за намазване

Брашното, маята, солта и захарта се смесват и в получената смес се прави кладенче, в което се слага яйцето и с постепенно прибавяне на леко затопленото мляко и масло всичко се разбърква. Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си.
За плънката разбъркваме мекото масло със захарта и канелата до хомогенна смес.
Когато тестото е готово го разделяме на две и всяка част разточваме на правоъгълник, който намазваме с приготвената междувременно плънка.

Завиваме на руло и нарязваме на ленти, широки около 2 см, които поставяме в тавичка за мъфини (или в тава, покрита с хартия за печене).




 Оставят се да втасат отново, намазват се с жълтък и се пекат в предварително загрята на 180* фурна до получаване на приятен златист загар.


.

1 коментар: