петък, 19 октомври 2012 г.

БЕБЕШКА ТОРТИЧКА с пандишпанени блатове, сметанов крем с портокалови корички и шоколадов ганаш




Продукти за блатовете:                                   

6 яйца
1,5 чаена чаша брашно
1,5 чаена чаша захар
9 супени лъжици вода
1 бакпулвер
1 ампула есенция ром
2 супени лъжици какао

Отделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците на сняг с щипка сол. Жълтъците разбиваме със захарта и водата и постепенно прибавяме брашното с бакпулвера . Накрая  прибавяме белтъците към жълтъчената смес и разбъркваме внимателно, за да не спадне обема на сместа.
Получената пандишпанена смес  разделяме на три части, като към едната прибавяме какаото. Печем два бели и един какаов блат.

Продукти за белия крем и приготвяне:

1 кафяна чашка портокалови корички
1/2 портокал

250 мл сладкарска сметана
200 мл заквасена сметана
100 г пудра захар
1 пакетче ванилова захар
1 желатин

Разбиваме сметаната със захарта до твърди връхчета, прибавяме заквасената сметана и ваниловата захар. Прибавяме портокаловите корички. Разтваряме желатина и прибавяме към крема. Оставяме леко да стегне.


Шоколадов ганаш:                      

100г тъмен шоколад
200 мл течна сметана
2 супени лъжици ром

Сметаната се загрява и към нея се прибавя начупения на парченца шоколад. Когато шоколада се разтопи сваляме от котлона, охлаждаме сместта и прибираме в хладилника за около два часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като прибавяме и рома.



Сглобяване на тортата:

Поставяме каковия блат в ринг и сиропираме леко. Върху него разпръсваме парченца портокал. Разстиламе отгоре белия сметанов крем с портокалови корички.



Поставяме единия бял блат, сиропираме и разстиламе крема ганаш.



Поставяме втория бял блат. Сиропираме много леко и прибираме тортата в хладилник да стегне.


След около час махаме ринга и измазваме тортата от всички страни с тънък пласт маслен крем. Оставяме хубаво да стегне и пристъпваме към покриване със захарното покритие и украсата.



1 коментар: