неделя, 28 октомври 2012 г.

"ЧЕРВЕНО КАДИФЕ" - ВАРИАЦИЯ НА ТЕМА / RED VELVET CAKE variation

Исках да изненадам приятно половинката ми по случай рожденият му ден с една провокативно тематична торта, но поради ограниченото ми време и заради други  стечения  на обстоятелствата, се наложи да избера нещо по-лесно и не отнемащо много време за изпълнение....:) Затова заложих на романтично и предизвикателно Червено кадифе за моя темпераментен "скорпион"... ;)


Тортата е вариация на споменатата, понеже съм ползвала  рецептата само за приготвянето на блатове "Червено кадифе", а крема съм заменила с  млечно-маслен и съм добавила боровинково сладко за по-богат вкус.

Блатове:
250г брашно (2 и 1/2 ч.ч.)
15г какао (2 суп.лъжици)
1/2 чаена лъжичка сол
240 мл пълномаслено прясно мляко (1ч.ч.)
червена сладкарска боя*
115г безсолно масло (меко)
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца
1ч.л. ванилия
1ч.л. яб. оцет
1ч.л. сода бикарбонат

Смесете пресятото брашно с какаото и солта. Прибавете и боята, ако ползвате прахообразна такава, а ако е течна или гелова - смесете с прясното мляко.

*Според това каква боя използвате, прибавяйте постепенно  по малко докато се получи наситен червен цвят, защото различните боички имат различна способност на оцветяване.





Разбийте маслото за 1-2 минути и прибавете захарта, като продължите да разбивате докато маслото побелее и стане пухкаво. Едно след друго прибавете и яйцата, прибавете и ванилията. Към тази смес на три пъти с редуване прибавяйте от брашняната смес и от оцветеното мляко, като започнете и завършите с брашно. В малък съд смесете содата с оцета да шупне и веднага изсипете в тестото, като разбъркате за кратко бързо, но хубаво със силиконова шпатула или дървена лъжица.

Сместа разпределете и заравнете в две форми с диаметър 22см, покрити с хартия за печене. Печем в предварително загрята на 170* фурна около 20-25 минути или докато забодена клечка излезе суха. Изваждаме формите върху решетка за 10 мин., а след това извадете блатовете от формата директно върху решетката да се охладят напълно. Добре охладените блатове завиваме във фолио и поставяме в хладилника за час.

Крем:
1л. прясно мляко
2 пакетчета пудинг ванилия на д-р Йоткер
1ч.ч. захар
250г  масло
150г пудра захар
пакетче ванилена захар

200мл течна ладкарска сметана за покриване и украса на тортата

С прясното мляко, захарта и пудинга сваряваме крем при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. Оттегляме от огъня и оставяме да се охлади, като периодично разбъркваме и покриваме с кърпа, за да избегнем появяването на коричка на повърхността на крема.
Маслото разбиваме на пухкав крем, като постепенно прибавяме пудрата захар и ванилията.
След като изстине добре, смесваме ваниловия пудинг с маслото и разбъркваме добре - получава се много вкусен и пухкав крем.
Разделете всеки блат на две части и  съединете, като намазвате с боровинковото сладко (на първи трети блат) и млечно-масления крем, като с една част от крема измазвате и цялата торта отвън и отстрани.



Измажете цялата торта с разбитата течна сладкарска сметана и  украсете по свой вкус. Оставете в хладилника за няколко часа да поеме напълно вкусовете на крема и боровинковото сладко.





Няма коментари:

Публикуване на коментар