петък, 14 декември 2012 г.

АНГЛИЙСКИ КОЛЕДЕН КЕЙК



Има стотици различни рецепти за Коледен сладкиш, всичките  с леки вариации на една и съща тема...Във всички случаи обаче това е влажен, ароматен, богат на плодове и ядки кейк, който се пече около 6-8 седмици преди Коледа и до навечерието на празничния ден редовно се "напоява" с уиски :-) Та да ви представя и моята вариация ..:)



Необходими продукти:

300г стафиди
50г  ананас (сушени плод)
50г сушен плод папая
60г сушена червена боровинка
60г фурми
50г сушени кайсии
100г нарязани захаросани портокалови корички
настърганата кора на един лимон
сока на един лимон
сока на един портокал
100г нарязани орехи
100г нарязани бадеми
1/2 ч.л. ванилена есенция
1 с.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил
100мл коняк, бренди или ром

350г масло
3 с.л. мед
200г кафява захар
150г бяла захар
6 яйца
350г брашно
1 бакпулвер


Нощ преди деня, в който възнамерявате да печете кейка, всички плодове нарязвате и заедно с ядките поставяте в купа и заливате с алкохола. Разбърквате добре, покривате с фолио и оставяте плодовете и ядките добре да се накиснат.

На следващия ден пригответе формата за печене, като  намаслите добре и дъното и страните. За този кейк е подходяща форма с размер около 20-23см и по възможност по-дълбока (поне 15 см). Изрежете от хартия за печене кръг според размера на формата и покрийте дъното. Изрежете и двойно прегъната лента от хартията и за страните на формата, като отпуснете 10-ина см в повече  за височината, ако формата ви не е достатъчно дълбока.

Включете фурната да загрява на 150*.
Разбийте мекото масло, захарта и меда докато се получи пухкава смес.


 Добавяйте яйцата едно по едно и разбивайте с миксера, като след всяко яйце прибавяте по лъжица-две брашно. Прибавете половината от брашното, смесено с бакпулвера. Добавете и плодовата смес с ядките. Разбъркайте добре и добавете и останалото количество брашно, като отново разбъркайте добре, този път без миксер. Получената смес е гъста и малко лепкава.


Изсипете сместа във формата и загладете повърхността с метална лъжица, потопена в студена вода. Покрийте формата с хартия за печене (аз направих нещо като капак от хартията) - това ще предотврати евентуално прегаряне на повърхността на кейка, понеже печенето ще е продължително. Поставете формата във фурната и печете около 3 часа или докато клечка излезе суха. Не се изкушавайте да надниквате - просто го забравете там и се наслаждавайте на невероятния аромат, който ще изпълни къщата! ;)
След като се изпече извадете от фурната и оставете да се охлади във формата за 30 минути, а след това изкарайте кейка и поставете върху решетка за окончателното му охлаждане.

Залейте с  5-6 лъжици ром или уиски, завийте добре кейка с алуминиево фолио и приберете в добре затваряща се кутия или съд. Съхранява се на студено и през няколко дена се "полива" с алкохол, за да остане влажен до Коледа.


Можете да оставите този сладкиш и неукрасен, но по традиция той се украсява с айсинг или марципан и това обикновено се прави в последната седмица преди Коледа или непосредствено преди празника.
Ето и моят украсен Коледен кейк   -;)




Разрез и парченце от Коледния кейк...;)



7 коментара:

  1. Изглежда невероятен.Моя вече пие ликьор,но го правя за пръв път и намалих дозата.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Таня! Аз също го правя за първи път и го "успокоявам" най-усърдно с алкохолец туй мойто пиянде :D Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  4. Мога ли да го приготвя ден два преди Коледа.... и пак да го поливам с алкохол.Нямам възможност да го приготвя по-рано.Ще се радвам ако ми отговорите.Благодаря!Весели празници,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Ден-два преди Коледа е крайно недостатъчно като време, за да разгърне сладкиша след това с пълна сила ароматите си...нужно е поне месец, за да бъде добре напоен, а обичайно се прави 6 седмици преди Коледа :) Весели празници!

      Изтриване
  5. Здравей Еми!
    Отново отварям твоята страничка и отново смятам да направя твоята версия на коледния кейк. Миналата година го направих малко късно но тази ...още в събота.Благодаря ти.Впрочем последния пост от миналата година е моя...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! А аз благодаря от сърце за доверието! И това, че се връщаш отново, много, много ме зарадва:) Да ви е сладко! :)

      Изтриване