сряда, 27 юни 2012 г.

Слънчеви и сочни толумбички...как да не прегреши човек...;)


ТОЛУМБИЧКИ 





500 мл вода
3 супени лъжици масло
400 г брашно
6 яйца
щипка сол



За сиропа:

1л вода
800г захар
2-3 ванилии
настъргана лимонена кора или есенция

мазнина за пържене

Слагаме водата да заври заедно с маслото и щипка сол, прибавяме брашното и бъркаме енергично докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Оставяме да се охлади и прибавяме едно по едно яйцата, докато сместта ги поеме и стане хомогенна.

От водата и захарта приготвяме захарен сироп, който ароматизираме с ванилия и лимонената кора. Оставяме да ври около 5 минути.

Така нареченото "парено тесто" изсипваме в пош с  накрайник за толумбички. В подходящ съд загряваме олиото и във врящата мазнина шприцоваме пръчици със дължина по желание и пържим до златист оттенък. Изваждаме и потапяме в сиропа и веднага вадим с решетъчна лъжица и нареждаме в тавичка. Заливаме с останалия сироп и оставяме няколко часа докато поемат.



вторник, 26 юни 2012 г.

КРЕХКО ТЕЛЕШКО ВЪВ ВИНЕН СОС И ХРУПКАВИ КАРТОФИ...ТОВА Е СЪЧЕТАНИЕ!


БЬОФ СТРОГАНОВ  // Beef Stroganoff //





500г крехко телешко (без жили и нетлъсто)
сол
смлян чер пипер
2 ч. л. брашно
1 глава лук
200-300г пресни гъби
50г краве масло
150-200мл сухо бяло вино
200г сметана

Месото измиваме, подсушаваме и с остър нож нарязваме на тънки ленти, които осоляваме и поръсваме с черния пипер и овалваме в брашното.
Нарязваме лука на ситни кубчета. Гъбите почистваме и нарязваме на едро.
В дълбок тиган загряваме маслото и запържваме в него месото равномерно от всички страни до златисто. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме лука и и гъбите, които заливаме с виното. Задушаваме  поне 5 мин ...Прибавяме сметаната и овкусяваме със сол и черене пипер.
Месото прибавяме към соса и задушаваме за около 5 минути на бавен огън, като не бива да допускаме кипене, в противен случай телешкото става жилаво.
Можете да гарнирате с ориз или картофено пюре, в случая избрах да гарнирам със запечено картофено канапе.
Тук искам да добавя, че със същия успех можете да приготвите ястието и със свинско месо и тогава би се получил един прекрасен ПОРК СтроганОФФ... ;)

КАРТОФЕНО КАНАПЕ:

Сваряваме около килограм картофи, предварително обелени. Рендосваме на едро ренде, посоляваме и оформяме плоски канапета, които запичаме в тавичка или както аз предпочетох в тиган-грил до зачервяване.




неделя, 17 юни 2012 г.


МЪФИНИ...KISS мъфини

Продукти за около 15 броя:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер (10г)
2 суп. лъжици какао (по желание)
2 ванилии / есенция
100-150г бял или черен шоколад

2 яйца
3/4 ч.ч.прясно мляко
3/4 ч.ч. олио
90г масло

Фурната се загрява на 180°C.
Смесвам "сухите" продукти - пресятото брашно, ванилията, бакпулвера и захарта. Отделям част от тази смес и в нея овалвам нарязаните на парченца шоколад. Отделно разбивам яйцата, прясното мляко, олиото и мекото масло и към тази смес добавям "сухата" смес като разбивам до хомогенизиране. Накрая прибавям шоколадовите парченца и разбърквам отново.
В тавичка за мъфини поставям хартиени формички. Разпределям сместа между тях, като запълвам до 3/4 от обема на всяка формичка. Печем около 20 минути, или докато клечка, забита в средата, излезе суха. Oставяме да се охладят напълно.




Охладените кексчета аз лично шприцовах отгоре със сметанов крем, използвах готов такъв на "Д-р Йоткер" и добавих пакетче фикс. Поставяме в хладилника да стегне крема, след което върху него може да се доукраси по желание...





Направих и още един  вариант, в който съм апликирала с  тематично ориентирани фигурки от фондан, с което надявам се съм успяла поне отчасти да отговоря на едно предизвикателство  ;)



събота, 9 юни 2012 г.

Едно свежо и много приятно предложение за горещите летни дни ;)


ЯГОДОВА ТОРТА


Блат:
4 яйца
100г захар
100г брашно
3 с. л. какао
есенция


Пълнеж:
ягоди
малини
125г пудра захар
500мл течна сметана
400 г заквасена сметана
1 желатин


Глазура:
1/2 ч.ч.вода
1/2 ч.ч.течна сметана
4 с.л.какао
5-6 с.л.захар
ванилия
1  желатин

Разбиваме жълтъците с половината захар докато побелеят и се сгъстят на крем. Пресяваме брашното, прибавяме какаото и ванилията. Белтъците разбиваме на сняг с останалата захар. Към жълтъчната смес добавяме брашното и белтъците като  разбъркваме внимателно. Изсипваме сместа в тава,покрита с хартия за печене и печем блата в предварително загрята на 170*фурна. След като  изстине, от блата отрязваме  кръг  за основа на тортата с големината на формата, скоято разполагате.

Разбиваме заквасената сметана със захарта и ванилията .Разбиваме  добре с миксер на високи обороти и течната сметана. Смесваме внимателно със заквасената сметана. Разтворяме желатина с малко вода на водна баня и изсипваме внимателно към крема. Разбиваме отново много добре.

Стягаме с подвижен ринг изрязаният блат. Нарязаните на филийки ягоди нареждаме в/у  подложката като облепяме  с тях стените на ринга. Половината от крема смесваме с парченца от изрязаните ягоди и заливаме блата. Поръсваме с част от плодовете. Заливаме с останалото количество сметанов крем и заглаждаме. Прибираме тортата в хладилник да стегне крема.



Смесваме продуктите за глазурата без желатина. Варим няколко минути до образуване на   мехурчета по повърхността. Сваляме от огъня и прибавяме желатина, който  ще се разтвори в горещата смес. Разбъркваме добре,прецеждаме с цедка и оставяме глазурата да се охлади.

Няколко часа след като крема е стегнал, заливаме с охладената глазура.

След като стегне и глазурата, украсяваме с плодовете, като по желание можем леко да желираме и тях.



Приятно хапване! ;)

четвъртък, 7 юни 2012 г.

А каква по- хубава компания има за дъждовното време, освен нещо сладко и ароматно...


Торта парфе  "Ягодово сърце"


За блата:
4 яйца
150 гр .захар
4 супени лъжици  вода
100 гр. брашно
100 гр. нишесте

есенция


За крема:
 500мл течна сметана
400 г заквасена сметана
8 с.л. пудра захар
1 пакетче желатин
1 банан

Приготвяне на блата:
Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол . Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях постепенно се прибавят брашното и нишестето. Накрая внимателно се прибавят белтъците. Разбърква се добре.
Изсипваме в намаслена и набрашнена  форма и печем блата на 170 градуса около 25 минути.

 За парфето:
Разбиваме течната сметаната на сняг, прибавяме разбитата заквасена сметана със пудрата захар. Разтваряме на водна баня пакетчето желатин и след като се охлади го прибавяме внимателно към сметанената смес. Разбъркваме добре.

За желето:
1 желатин
сока от един компот от ягоди
пресни ягоди за украса

Готовият блат изрязваме и поставяме в разкопчаваща се форма..По желание сиропираме с предварително приготвен захарен сироп и есенция или със част от сока от компот от ягоди. Изсипваме половината от сметановата смес във формата, отгоре нареждаме парченца нарязан банан и заливаме с останалата част от сметаната. Поставяме формата в хладилника за 3-4 часа (докато стегне крема).
След като сметановия крем стегне украсяваме отгоре  с пресните ягоди. Разтваряме на водна баня и другия желатин и смесваме със сока от компот. Охлаждаме леко и заливаме върху сметановата смес и ягодите. Поставяме отново формата в хладилник за няколко часа. Парфето става най-добре, когато престои една нощ в хладилника.
След като стегне и желето отстранете металния ринг на формата. По желание може да украсите с бял шоколад, както съм направила аз.


сряда, 6 юни 2012 г.

ТУТМАНИК




за тестото:
2 яйца (1-ия жълтък за намазване отгоре)
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 каф.л. захар
1 каф.л. сол
1 пакет суха мая
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.ч. вода
брашно около килограм

за плънката:
около 400г сирене
125г масло или маргарин
125г мас

Замесва се тесто от изброените продукти /аз обикновено оставям един жълтък за намазване/.След като втаса, тестото се дели на три части и се разточват три кори.Всяка се намазва обилно с мазнината, ръси се с натрошено сирене, навива се на руло. Рулото се нарязва на парчета и всяко се нарежда като пънче (с отрязаната част нагоре) в намазана по-дълбока тава.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.


Намазва се разбитият жълтък + лъжичка олио, по желание се наръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на около 170*.
Приятно хапване! ;)