четвъртък, 26 юли 2012 г.

НЕЩО РАЗХЛАЖДАЩО...??? ;)

СЛАДОЛЕДЕНО РУЛО С ЛИМОНОВ СЛАДОЛЕД, ЛИМОНОВИ КОРИЧКИ И КАРАМЕЛИЗИРАНИ ОРЕХИ



Продукти за блата и приготвяне:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
ванилия
по желание какао

Разбийте яйцата със захарта до побеляване и прибавете брашното и ванилията. Получената смес изсипете в тавичка, покрита с хартия за печене. Печете около 10 минути на 180* в загрята фурна. Готовият блат обърнете върху влажна кухненска кърпа за десетина минути. Отстранете хартията за печене и изрежете блата според формата за рулото.




Продукти за сладоледа и приготвяне:
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
500 мл пълномаслено прясно мляко
2 ванилии

400 мл кондензирано мляко
400 мл течна сметана
1/2 ч.ч. захар

лимонови корички
карамелизирани орехи
настъргана кора от един лайм

Разбийте яйцата със захарта. Затоплете прясното мляко и част от него изсипете на струйка към яйцата като едновременно с това разбивате, докато се поеме. Получената смес изсипете към останалото мляко и варете няколко минути на слаб огън, като разбърквате непрекъснато.
Разбийте сметаната със захарта, прибавете кондензираното мляко и прибавете към тази смес яйчния крем. Разбъркайте добре, изсипете сместа в подходящ съд и сложете във фризера. Необходимо е да се разбие с миксер поне 2-3 пъти през около 3 часа, за да не се образуват кристалчета. След последното разбиване прибавете лимоновите корички и карамелизираните ядки. Прехвърлете сладоледената маса в правоъгълна  форма за руло след третото разбиване и покрийте с блата и завийте в свежо фолио. Оставете във фризера поне за два часа. 
                                                                                                                  

Непосредствено преди сервиране обърнете формата в подходяща чиния за торта (това става по-лесно, ако потопите за секунди формата в гореща вода) и украсете с настърганата кора от лайм. Нарежете с остър нож, потопен в гореща вода.








неделя, 22 юли 2012 г.

НЕЗАБРАВИМИТЕ 'ЗАБРАВЕНИ СЛАДКИ'

Най-подходящото време за приготвянето на тези сладки е вечер преди лягане, заради по-дългото необходимо технологично време за "печене"...Слагате във фурната, забравяте за тях през нощта и на сутринта се сдобивате с безумно вкусни сладки, които се топят в устата.... Опитайте и няма да съжалявате...;)


Необходими продукти:
2 белтъка (от по-големи яйца)
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. шоколадов чипс или 1 1/2 натурален шоколад
1 ч.ч. натрошени или нарязани орехови ядки
2 ванилии

1. Включете фурната да загрява до 180*

2. Разбийте белтъците с щипка сол и постепенно прибавяйте захарта, като продължавате да разбивате до получаване лъскава и гладка хомогенна маса.

3. Прибавете ванилията, парченцата шоколад и накълцаните орехови ядки. Разбъркайте внимателно.

4. В тава, покрита с хартия за печене с лъжица сипвайте купчинки от белтъчената смес, като оставяте разстояние между всяка около 2 см за да не залепнат при печенето.

5. Сложете тавата в загрятата фурна и я изключете.

6. Забравете до сутринта (или поне за 3 часа). НЕ ОТВАРЯЙТЕ ФУРНАТА. Аз моите изпекох на  50-70* за около час - час и половина...нямаше как да изтраем до сутринта ;)

7. На сутринта внимателно отделете сладките от хартията. В добре затворена кутия можете да съхраните 3-4 дни, макар да се съмнявам, че ще ги опазите долкова дълго време и ще свършат преждевременно ;)

понеделник, 16 юли 2012 г.

РУЛЦА ОТ ТИКВИЧКИ С ПЛЪНКА

3 средни тиквички                                          
50 мл зехтин или олио
                                                                                 
За пълнежа са необходими:
пакетче крема сирене                        
100-200г цедено мляко
2 скилидки пресован чесън
копър пресен
сол
черен пипер

Тиквичките се измиват, отстраняват се дръжките и без да се белят се нарязват на тънки ленти по дължина. Осоляват се на вкус, намазняват се и се изпичат на тиган-грил за около 3-4 минути от всяка страна. Така изпечени се оставят да изстинат, като през това време се прави пълнежа от посочените продукти.
В единият край по дължина на всяка тиквичка сложете по лъжичка от сместа и внимателно завийте на рулце. Подредете в чиния за сервиране и оставете в хладилника за час.
Рулцата от тиквички с пълнеж са едно чудесно предложение за предястие или гарнитура.


САЛАТА ОТ ПРЕСНИ ТИКВИЧКИ ала LABREX

Да споделя, че това е една много актуална салата из кулинарните форуми в последно време. Аз самата доста време й се чудех докато се реша да я пробвам, но резултата си заслужава...опитайте и вие ;)

Необходими продукти:                 
3 тиквички
1 морков
2-3 скилидки пасиран чесън
100мл зехтин
4 супени лъжици ябълков оцет
1 супена лъжица мед
пресен копър
черен пипер
сол на вкус

Измийте тиквичките добре и изрежете дръжките. С белачка нарежете тиквичките на тънки ленти без да ги белете.Почистете моркова, измийте и нарежете и него на тънки ивички. Поставете всичко в купа, осолете.




След като са престояли 30 минути така, отцедете внимателно водата, която са пуснали и залейте с приготвения междувременно дресинг от оцета, зехтина, пресования или пасиран чесън, ситно нарязания копър, лъжица мед и черен пипер на вкус.


Разбъркайте добре и оставете в хладилника поне за 2-3 часа, за да се овкусят и охладят добре.



Време е за .... малинова страст

ТОРТА С МАЛИНИ, ПУХКАВ МУС И ШОКОЛАД


Продукти за блатовете:                                    
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ампула ванилова есенция
90г натурален шоколад
1 ч.ч. пресято брашно
1 бакпулвер

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата есенция за около 7-8 минути и като разбърквате внимателно прибавете към тях разтопения на водна баня черен шоколад. Добавете предварително пресятото брашно с бакпулвера. Получената смес разделете на три равни части, от които изпечете три блата в застлана с хартия за печене форма с диаметър 20-22 см. Печете около10-12 минути или докато клечка излезе суха.

Крем - мус:
400 мл сладкарска сметана
2 ч.ч. йогурт
200г крема сирене
2 кафени чашки пудра захар
1 бял шоколад
1 желатин

Разбийте крема сиренето с половината захар и към него прибавете разбития йогурт с останалата пудра захар. Разбийте сметаната и към нея прибавете разтопения на водна баня и леко охладен бял шоколад. Разбъркайте внимателно и прибавете към сместта от сирене и йогурт като внимавате да не спадне обема на получения крем. Прибавете и разтворения на водна баня желатин, разбъркайте до хомогенна смес и приберете в хладилника докато стегне леко.

Сиропирайте блатовете със захарен сироп, приготвен от:
1/4 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. захар
1/2 ампула есенция ром
2 суп. лъжици малинов сок

Стегнете в тортен ринг първия блат, покрийте с част от муса и наръсете малини.
Продължете с останалите блатове, мус и плодове, докато свършат.


Оставете за нощ в хладилника. Горният блат и цялата торта отстрани измажете с маслен крем.


Покрийте с фондан. Украсете според вашето въображение.
Бон апети! ;)


Тук е мястото да вметна, че това е първата торта, за която използвах собственоръчно направен фондан :-) Понеже нямах време да поръчам готов, реших да извикам "неволята" на помощ...и така, запретнах ръкави и замесих тесто по всеобщоизвестната рецепта на Димитрана, за която много й благодаря ;) Ето и рецептата за фондан:
1 пакетче желатин на Д-р Йоткер
60 мл вода
120 мл глюкозен сироп
1 ч.л. глицерин
1/2 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу)
1 кг пресята пудра захар (поне 2-3 пъти)

Желатинът с водата се оставя да набъбне , след което се затопля до втечняването му. Към него се добавят глюкозния сироп, глицерина, лимонената киселина. сега е моментът да добавите и есенция, ако желаете. Аз обикновено слагам 1-2 ампули есенция ром. 2/3 от пресятата пудра захар се сипва в съда, в който ще се разбърква, прави се кладенче в нея и се изсипва сместа от другите съставки. замесва се тесто, което се доомесва до нужната консистенция на работен плот с останалото количество пудра захар или докато се получи почти  нелепнешо, гладко и хомогенно тесто, което увиваме в свежо фолио и прибираме в плътно затваряща се кутия. Не е нужно да съхранявате в хладилник.



Оказа се не трудна работа и като за първи път ми се струва, че изглежда доста прилично това, което се получи...всъщност вие ще прецените....






сряда, 11 юли 2012 г.

Удоволствието да се насладиш на ягодова феерия...

КРЕМ ЯГОДОВА ФЕЕРИЯ


Продукти:
500 г ягоди
120г захар
370 мл сметана
2 кофички натурален йогурт
2 пакетчета желатин

Измийте и почистете ягодите. Половината пасирайте, а останалите нарежете на четвъртинки. Накиснете желатина в малко вода. През това време смесете йогурта със захарта, разбийте сметаната и смесете всичко внимателно. Прибавете пасираните ягоди. Разтворете желатина на водна баня и внимателно прибавете към крема. Разбъркайте, добавете нарязаните ягоди и отново разбъркайте. Разпределете в десертни купички или чашки. Можете да декорирате с шприцована сметана и пресни плодове. Оставете в хладилника да стегне за 2-3 часа и се насладете на този прекрасен лек крем ;)

вторник, 10 юли 2012 г.

Делнична свежа сладост с чаша ароматно кафе...

ТОРТА С ВИНЕН КРЕМ


Блат: 
6 жълтъка                                                            
75 г захар
1 пакетче ванилена захар
настърганата кора от 1/2 лимон
4 белтъка
50 г брашно
50 г нишесте
1 бакпулвер
1 супена лъжица какао
25 г смлени орехи
1 ч.л. канела
на върха на лъжицата : карамфил, кардамон, индийско орехче

Крем:
375 мл мускатово вино
една пръчка канела
3 карамфилчета
щипка анасон
4 парченца лимон
1 пакетче желатин (16г)
5 жълтъка
75 г захар
2 белтъка
300г сметана
по 15 г захаросани лимонови и портокалови кори
25 г захаросани вишни за украса (по желание)

Приготвяне на блата:
Жълтъците разбиваме с 50 г захар, ванилената захар и лимонената кора.  Прибавяме към тях предварително пресятите брашно, нишесте и бакпулвер. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и внимателно се прибавят и смесват с жълтъчената смес. Половината от бисквитената маса смесваме с орехите, какаото и подправките. Светлата смес поставяме в сладкарски пош  с накрайник 1 см. В тава, покрита с хартия за печене шприцоваме по диагонал ленти с промеждутък ок. 2 см. Тъмната бисквитена маса шприцоваме в промеждутъците. В загрята до 200* фурна печем около 8 минути. Изпеченият блат поставяме върху влажна кърпа и покриваме с влажна кърпа, за да остане мек. Малко преди крема да е готов, от блата изрязваме кръг според размера на формата (22см) и покриваме й дъното с него. Останалият блат нарязваме на ленти с широчина 10 см, с които сглобяваме борда на тортата.






Приготвяне на крема:
Виното затопляме леко и оставяме да престои с подправките 10-ина минути.


Накисваме желатина в 50 мл вода. Жълтъците разбиваме със захарта и към тях прибавяме прецеденото вино. Купата с яйчения крем поставяме на водна баня, като разбъркваме в продължение на около 5 минути и внимаваме дъното на купичката да не опира във врялата вода. Добре накиснатия желатин разтваряме в крема. Охлаждаме крема и преди да е застинал прибавяме към него разбитите белтъци, сметаната и цитрусовите корички. Разстиламе върху блата и оставяме за нощ в хладилника да стегне. Преди да поднесем украсяваме със захаросаните вишни и сметана или както ви подскаже вашата фантазия ;)
                                                                   


неделя, 1 юли 2012 г.

Нима можете да си представите празник без празнична торта? Ето едно семпло, но много свежо предложение...калориите вярно са в повече, затова пък е вкусно! :)

ТОРТА ЦВЕТЕ                                        

Блат:
5 яйца
4 чаени лъжици топла вода
200 г захар
8 г ванилена захар
125 г брашно
125 г нишесте
1 бакпулвер
50 г филиран бадем

Крем:
250 г масло
100 г пресята пудра захар
125 мл яйчен ликьор

За намазване:
370 мл кайсиево желе

Глазура:
300 г пудра захар
2 белтъка
1 ч.л. лимонов сок
оцветители

филирани бадеми за украса


Приготвяне на блата: Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с водата, 150 г захар и ванилената захар. Пресяваме брашното и смесваме с нишестето и бакпулвера. Разбиваме белтъците, като прибавяме останалата захар. Смесваме с жълтъчения крем, брашняната смес и бадемите. Изсипваме сместа в кръгла форма за печене  с диаметър 26 см, намаслена и поръсена с брашно. Печем около 35 минути в загрята на 175" фурна. Готовият блат оставяме да отлежи една нощ, след което го разрязваме на три блата. Най-горният разделяме на 8 част и на всяка част отрязваме десния ъгъл. Затопляме кайсиевото желе, прецеждаме през сито и намазваме с него 8-те парченца блат.


Крем: Размекнатото масло разбиваме добре до консистенция на сметана, прибавяме пудрата захар и яйчния ликьор и разбиваме хубаво.

Ако не разполагате с яйчен ликьор можете много лесно да си направите такъв...ето рецептата, която използвах, за да направя моя:
Яйчен ликьор:

Разбийте  1 жълтък  и прибавете 100 гр. пудра захар. Разбийте добре и налейте 150мл. хладко прясно мляко. Разбъркайте добре сместа и прибавете 30-40 мл. чист спирт (или силна ракия)  и 2-3 праха ванилия. Прецедете ликьора . Готов е за употреба.


Глазура: Смесваме пресятата пудра захар с белтъците и лимоновия сок. Глазурата разпределяме в 4 купички, като оставяме малко за орнаментите и оцветяваме  в светло зелено, синьо, жълто, розово. Със глазурата от всеки цвят обливаме по две парченца от блата и оставяме да изсъхне. Отделената бяла глазура поставяме в сладкарски шприц и украсяваме с тънки ивици всяко парченце.

Сиропираме много леко двата блата с подсладено прясно мляко. Намазваме първия блат с крем, върху него поставяме другия и също покриваме с крем. Измазваме и тортата отстрани и украсяваме с филирания бадем. нареждаме оцветените парченца върху тортата и в центъра шприцоваме розичка от крема.