вторник, 25 септември 2012 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА

Не знам има ли някой, който би отказал парче бисквитена торта....:) Ето една много лесна, вкусна и бърза за приготвяне рецепта:

2 пакета какаови бисквити
1,5 л прясно мляко (по 500мл за всяка опаковка пудинг)  
3 опаковки различни на вкус пудинг "Д-р Йоткер"
 (ванилия, карамел и какао съм ползвала)

чаша прясно мляко за потапяне на бисквитите

Приготвя се пудинга по описанието. В правоъгълна или квадратна форма нареждаме ред бисквити, потопени в студено прясно мляко и заливаме с шоколадовия пудинг. Нареждаме втори ред бисквити, който заливаме с карамеления крем. Върху него редим отново ред бисквити и заливаме с крем ванилия. Оставяме да стегне в хладилника и украсяваме по желание както ни харесва. Използвала съм шоколадова глазура за украса на моята бисквитена торта.




петък, 14 септември 2012 г.

КАНЕЛЕНИТЕ КИФЛИЧКИ НА КАРЛСОН

Помните ли онзи "красив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си", с перка на гърба, живеещ на покрива на съвсем обикновена сграда в Стокхолм... палав и непослушен, готов да излапа колкото се може повече канелени кифлички? Тези уханни кифлички с топъл канелен аромат, които се приготвят невероятно лесно...


Необходими продукти за тестото:
150 мл прясно мляко
1 яйце
2 супени лъжици разтопено масло
около 3 чаени чаши брашно
1/4 чаена чаша захар
1/2 ч.л. сол
пакетче суха мая

За плънката:
1/2 ч.ч. захар
2 суп. лъжици канела
100г меко масло

1 жълтък за намазване

Брашното, маята, солта и захарта се смесват и в получената смес се прави кладенче, в което се слага яйцето и с постепенно прибавяне на леко затопленото мляко и масло всичко се разбърква. Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си.
За плънката разбъркваме мекото масло със захарта и канелата до хомогенна смес.
Когато тестото е готово го разделяме на две и всяка част разточваме на правоъгълник, който намазваме с приготвената междувременно плънка.

Завиваме на руло и нарязваме на ленти, широки около 2 см, които поставяме в тавичка за мъфини (или в тава, покрита с хартия за печене).




 Оставят се да втасат отново, намазват се с жълтък и се пекат в предварително загрята на 180* фурна до получаване на приятен златист загар.


.