неделя, 28 октомври 2012 г.

"ЧЕРВЕНО КАДИФЕ" - ВАРИАЦИЯ НА ТЕМА / RED VELVET CAKE variation

Исках да изненадам приятно половинката ми по случай рожденият му ден с една провокативно тематична торта, но поради ограниченото ми време и заради други  стечения  на обстоятелствата, се наложи да избера нещо по-лесно и не отнемащо много време за изпълнение....:) Затова заложих на романтично и предизвикателно Червено кадифе за моя темпераментен "скорпион"... ;)


Тортата е вариация на споменатата, понеже съм ползвала  рецептата само за приготвянето на блатове "Червено кадифе", а крема съм заменила с  млечно-маслен и съм добавила боровинково сладко за по-богат вкус.

Блатове:
250г брашно (2 и 1/2 ч.ч.)
15г какао (2 суп.лъжици)
1/2 чаена лъжичка сол
240 мл пълномаслено прясно мляко (1ч.ч.)
червена сладкарска боя*
115г безсолно масло (меко)
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца
1ч.л. ванилия
1ч.л. яб. оцет
1ч.л. сода бикарбонат

Смесете пресятото брашно с какаото и солта. Прибавете и боята, ако ползвате прахообразна такава, а ако е течна или гелова - смесете с прясното мляко.

*Според това каква боя използвате, прибавяйте постепенно  по малко докато се получи наситен червен цвят, защото различните боички имат различна способност на оцветяване.





Разбийте маслото за 1-2 минути и прибавете захарта, като продължите да разбивате докато маслото побелее и стане пухкаво. Едно след друго прибавете и яйцата, прибавете и ванилията. Към тази смес на три пъти с редуване прибавяйте от брашняната смес и от оцветеното мляко, като започнете и завършите с брашно. В малък съд смесете содата с оцета да шупне и веднага изсипете в тестото, като разбъркате за кратко бързо, но хубаво със силиконова шпатула или дървена лъжица.

Сместа разпределете и заравнете в две форми с диаметър 22см, покрити с хартия за печене. Печем в предварително загрята на 170* фурна около 20-25 минути или докато забодена клечка излезе суха. Изваждаме формите върху решетка за 10 мин., а след това извадете блатовете от формата директно върху решетката да се охладят напълно. Добре охладените блатове завиваме във фолио и поставяме в хладилника за час.

Крем:
1л. прясно мляко
2 пакетчета пудинг ванилия на д-р Йоткер
1ч.ч. захар
250г  масло
150г пудра захар
пакетче ванилена захар

200мл течна ладкарска сметана за покриване и украса на тортата

С прясното мляко, захарта и пудинга сваряваме крем при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. Оттегляме от огъня и оставяме да се охлади, като периодично разбъркваме и покриваме с кърпа, за да избегнем появяването на коричка на повърхността на крема.
Маслото разбиваме на пухкав крем, като постепенно прибавяме пудрата захар и ванилията.
След като изстине добре, смесваме ваниловия пудинг с маслото и разбъркваме добре - получава се много вкусен и пухкав крем.
Разделете всеки блат на две части и  съединете, като намазвате с боровинковото сладко (на първи трети блат) и млечно-масления крем, като с една част от крема измазвате и цялата торта отвън и отстрани.



Измажете цялата торта с разбитата течна сладкарска сметана и  украсете по свой вкус. Оставете в хладилника за няколко часа да поеме напълно вкусовете на крема и боровинковото сладко.





петък, 19 октомври 2012 г.

БЕБЕШКА ТОРТИЧКА с пандишпанени блатове, сметанов крем с портокалови корички и шоколадов ганаш




Продукти за блатовете:                                   

6 яйца
1,5 чаена чаша брашно
1,5 чаена чаша захар
9 супени лъжици вода
1 бакпулвер
1 ампула есенция ром
2 супени лъжици какао

Отделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците на сняг с щипка сол. Жълтъците разбиваме със захарта и водата и постепенно прибавяме брашното с бакпулвера . Накрая  прибавяме белтъците към жълтъчената смес и разбъркваме внимателно, за да не спадне обема на сместа.
Получената пандишпанена смес  разделяме на три части, като към едната прибавяме какаото. Печем два бели и един какаов блат.

Продукти за белия крем и приготвяне:

1 кафяна чашка портокалови корички
1/2 портокал

250 мл сладкарска сметана
200 мл заквасена сметана
100 г пудра захар
1 пакетче ванилова захар
1 желатин

Разбиваме сметаната със захарта до твърди връхчета, прибавяме заквасената сметана и ваниловата захар. Прибавяме портокаловите корички. Разтваряме желатина и прибавяме към крема. Оставяме леко да стегне.


Шоколадов ганаш:                      

100г тъмен шоколад
200 мл течна сметана
2 супени лъжици ром

Сметаната се загрява и към нея се прибавя начупения на парченца шоколад. Когато шоколада се разтопи сваляме от котлона, охлаждаме сместта и прибираме в хладилника за около два часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като прибавяме и рома.



Сглобяване на тортата:

Поставяме каковия блат в ринг и сиропираме леко. Върху него разпръсваме парченца портокал. Разстиламе отгоре белия сметанов крем с портокалови корички.



Поставяме единия бял блат, сиропираме и разстиламе крема ганаш.



Поставяме втория бял блат. Сиропираме много леко и прибираме тортата в хладилник да стегне.


След около час махаме ринга и измазваме тортата от всички страни с тънък пласт маслен крем. Оставяме хубаво да стегне и пристъпваме към покриване със захарното покритие и украсата.



четвъртък, 18 октомври 2012 г.

ТОРТА С ШОКОЛАДОВИ БЛАТОВЕ, СМЕТАНА, ГОРСКИ ПЛОДОВЕ И КРЕМ СТРАЧАТЕЛА







Блатове:
За блатовете съм ползвала рецептата за  "Малиновата страст", която можете да видите ето тук:

http://deliciouskit.blogspot.com/2012/07/blog-post_15.html

Крем мус:
500 мл сладкарска сметана                                
400г заквасена сметана
150г крема сирене
2 кафени чашки пудра захар
1 желатин "Д-р Йоткер"

300-400г малини, боровинки, ягоди

1 черен шоколад за крема страчатела



Разбиваме сметаната със захарта до твърди връхчета, прибавяме разбитото крема сирене, заквасената сметана и всичко това разбъркваме. Междувременно накисваме желатина в 50 мл вода докато набъбне и след това разтваряме на водна баня. След като изстине леко го прибавяме към крема и разбъркваме до хомогенност. Прибирам крема в хладилника докато започне да стяга (но не прекалено), за да не се разтича при нанасяне върху блатовете.


Стягаме първия блат с подвижен ринг, сиропираме  и  подреждаме върху него плодовете. Заливаме с половината от приготвения крем мус. Слагаме вторият блат, сиропираме леко и  покриваме с останалата част от муса, към който сме прибавили настъргания на едро черен шоколад. Поставяме третия блат и отново сиропираме внимателно.




Оставяме тортата да стегне и измазваме с маслен крем, след което покриваме с фондан и украсяваме.