събота, 24 ноември 2012 г.

КИФЛИЧКИ С КРЕНВИРШ И КАШКАВАЛ


Необходими продукти за тестото:
1 яйце
2 с.л. олио
1 с. л. оцет
1 каф.лъжичка захар
1 каф.лъжичка сол
1 пакетче суха мая (ползвам френската :Saf-Instant)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. хладка вода
брашно колкото поеме (обикновено по-малко от кг)

кренвирши и кашкавал за плънката
меко масло
1 яйце за намазване
сусам

Замесва се еластично,  нелепнещо тесто от изброените продукти. След като втаса (да удвои обема си) се разделя на малки топчета.


Всяко топче  разточваме, намазваме с размекнатото масло и в единия  край слагаме парченце кренвирш и кашкавал, а противоположния край на тестото разрязваме на няколко ивици.

Завиваме кифличките и нареждаме на разстояние в покрита с хартия за печене тавичка.


Покриваме и оставяме за 15-ина минутки да втасат. Намазваме с разбитото яйце и поръсваме по желание със сусам. Печем в предварително загрята до 200* фурна до получаване на златист цвят.





четвъртък, 8 ноември 2012 г.

DEVIL'S FOOD МЪФИНИ

Необходими продукти:       

250г (2 и 1/2 ч.ч.) брашно
80г какао
1/2 ч.л. сол

115г меко масло
1 /2 ч.ч. захар
2 яйца
ванилия
1ч.л. ябълков оцет
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. силно кафе
1/2 ч.ч. прясно мляко

1 черен шоколад

Смесваме пресятото брашно с какаото и солта. Смесваме кафето с прясното мляко. Маслото разбиваме и прибавяме захарта. Продължаваме да разбиваме докато маслото побелее и стане пухкаво. Прибавяме едно по едно яйцата и ванилията. Към получената смес прибавяме на няколко пъти брашняната смес и млякото с кафето. Разбъркваме добре.Смесваме оцета със содата да шупне и веднага прибавяме към тестото. Добавяме и натрошения или нарязан на ситно шоколад и разбъркваме.


В тавичка за мъфини поставяме хартиени формички и бързо разпределям сместта в тях. Запълваме около 3/4 от обема на формичките.

 Печем на 170* в предварително загрята фурна около 25 минути или докато клечка, забита в средата излезе суха.

Тавичката изваждаме върху решетка за 10 минути, а след това самите мъфини поставяме върху решетка до пълното им изстиване. По желание могат да бъдат украсени отгоре с ганаш или друг крем.