А какво е празничната новогодишна нощ без една такава вкусна и грейнала като слънце пита...? Рецептата случайно открих в някакъв румънски кулинарен сайт...Та ето и моето празнично предложение - ПИТА СЛЪНЧОГЛЕД ;)
За тестото:
760г брашно
250 мл топло прясно мляко (не горещо)
2 яйца
1 пакетче суха мая (11г)
2 чаени лъжички захар
1,5 чаена лъжичка сол
За намазване между листата:
100г разтопено масло
За намазване и поръсване:
1 жълтък смесен с 30 мл прясно мляко
сусам и мак за поръсване
Приготвяне:
В купа сложете солта и захарта. Добавете част от брашното, маята, двете яйца, маслото, топлото прясно мляко. Омесете и прибавяйте брашно, докато се получи меко, еластично и нелепнещо тесто. Поставете тестото в съда да втасва около час на топло място и покрийте с кърпа, за да не изсъхва.
След час тестото вече е увеличило обема си двойно.
Разделете го на две равни части. Едното от парчетата тесто разделете на 5 еднакви топчета, всяко от които разточваме на пет кръгли листа с диаметър 22см.
За изпичане на питката се използва дъното на форма с подвижни стени, покрито с хартия за печене. Поставяме първия лист разточено тесто, намазваме с разтопеното масло и наслагваме отгоре следващите три листа, като отново намазваме помежду им с маслото.
Накрая поставяме петия лист тесто, който трябва да покрие добре отстрани останалите четири листа. Петият лист НЕ намазваме с масло.
След като сме покрили и с петия лист от тестото, на сантиметър от външния ръб правим много внимателно четири разреза с нож, от които ще получим осем венчелистчета:
Всяко венчелистче обръщаме навън, за да получим ето такъв венец:
Време е да започнем направата на втория венец. От останалото тесто отрежете парче, което е 1/4 от количеството - това ще бъде центъра на слънчогледовата питка, който ще бъде оформен като топче. Оставете го настрани, покрит с кърпа да си довтасва.
Останалата част от второто парче тесто разделяме отново на 5 еднакви топчета, които разточваме на кръгове с диаметър 14 см. По същият начин нареждаме кръговете един върху друг, като намазваме помежду им с разтопеното масло.
Петият лист, с който покриваме хубаво и отстрани първите четири листа, НЕ намазваме с масло.
Поставете така подредените листа за малкия венец в тавата в средата на големия венец, който направихме преди това.
В центъра на двата получени венеца поставяме топчето тесто, което оставихме за център на слънчогледа.
И така, приключихме с оформянето на питката. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса още веднъж за 30 минути.
След като е втасала, намазваме питката със смес от жълтъка и малко прясно мляко. Поръсваме средата с маково семе, а венчелисчетата - със сусам. Формата с питката поставих в тавата на фурната, която предварително загрях до 180*. Печем около 30-35 минути или до леко зачервяване и докато клечката за проверка излезе суха. Готовата питка изкарах от съда за печене и поставих да изстива върху решетка, като същевременно покрих отгоре с кърпа, за да остане мека коричката.
Да ви е сладко! :)
Все се каня така да декорирам питката..скоро ще го направя!!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е! Ще я правя скоро! :))))))))
ОтговорИзтриванеИ няма да съжалявате ;) страхотна е на вкус дори на другия ден....:)
ОтговорИзтриванеBellissimo!
ОтговорИзтриванеGlad you like it, thank you!
Изтриване