вторник, 1 януари 2013 г.

ПИТА СЛЪНЧОГЛЕД

ЧЕСТИТА  2013-ТА ГОДИНА! ВКУСНА, УСМИХНАТА И МНОГО ЩАСТЛИВА ДА Е ЗА ВСИЧКИ ВАС И ЗА БЛИЗКИТЕ ВИ ИДНАТА ГОДИНА!!!

А какво е празничната новогодишна нощ без една такава вкусна и грейнала като слънце пита...? Рецептата случайно открих в някакъв румънски кулинарен сайт...Та ето и моето празнично предложение - ПИТА СЛЪНЧОГЛЕД ;)
За тестото:
760г брашно
250 мл топло прясно мляко (не горещо)
125 г разтопено масло
2 яйца
1 пакетче суха мая (11г)
2 чаени лъжички захар
1,5 чаена лъжичка сол

За намазване между листата:
100г разтопено масло

За намазване и поръсване:
1 жълтък смесен с 30 мл прясно мляко
сусам и мак за поръсване

Приготвяне:
В купа сложете солта и захарта. Добавете част от брашното, маята, двете яйца, маслото, топлото прясно мляко. Омесете и прибавяйте брашно, докато се получи меко, еластично и нелепнещо тесто. Поставете тестото в съда да втасва около час на топло място и покрийте с кърпа, за да не изсъхва.


След час тестото вече е увеличило обема си двойно.

Разделете го на две равни части. Едното от парчетата тесто разделете на 5 еднакви топчета, всяко от които разточваме на пет кръгли листа с диаметър 22см.За изпичане на питката се използва дъното на форма с подвижни стени, покрито с хартия за печене. Поставяме първия лист разточено тесто, намазваме с разтопеното масло и наслагваме отгоре следващите три листа, като отново намазваме помежду им с маслото.
Накрая поставяме петия лист тесто, който трябва да покрие добре отстрани останалите четири листа. Петият лист НЕ намазваме с масло.
След като сме покрили и с петия лист от тестото, на сантиметър от външния ръб правим много внимателно четири разреза с нож, от които ще получим осем венчелистчета:Всяко венчелистче обръщаме навън, за да получим ето такъв венец:
Време е да започнем направата на втория венец. От останалото тесто отрежете парче, което е 1/4 от количеството - това ще бъде центъра на слънчогледовата питка, който ще бъде оформен като топче. Оставете го настрани, покрит с кърпа да си довтасва.Останалата част от второто парче тесто разделяме отново на 5 еднакви топчета, които разточваме на кръгове с диаметър 14 см. По същият начин нареждаме кръговете един върху друг, като намазваме помежду им с разтопеното масло.

Петият лист, с който покриваме хубаво и отстрани първите четири листа, НЕ намазваме с масло.

Поставете така подредените листа за малкия венец  в тавата в средата на големия венец, който направихме преди това.

 На сантиметър от външния ръб на малкия венец правим четири разреза с ножа, само че този път ВНИМАНИЕ!!! - разрезите трябва да да бъдат направени така, че получените венчелистчета да могат да бъдат обърнати навън, между листенцата на големия венец. Ако се вгледате добре в снимките, мисля че ще добиете съвсем ясна представа за последователността на процеса.
В центъра на двата получени венеца поставяме топчето тесто, което оставихме за център на слънчогледа.И така, приключихме с оформянето на питката. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса още веднъж за 30 минути.

След като е втасала, намазваме питката със смес от жълтъка и малко прясно мляко. Поръсваме средата с маково семе, а венчелисчетата -  със сусам. Формата с питката поставих в тавата на фурната, която предварително загрях до 180*. Печем около 30-35 минути или  до леко зачервяване и докато клечката за проверка излезе суха. Готовата питка изкарах от съда за печене и поставих да изстива върху решетка, като същевременно покрих отгоре с кърпа, за да остане мека коричката.
Да ви е сладко! :)5 коментара: