четвъртък, 10 януари 2013 г.

ТИРАМИСУ



Тирамису е класически италиански десерт - идеален за любителите на романтични акценти в ястията ;) И ако търсите романтичен десерт - няма нищо по-добро от Тирамису...
В оригиналният му вариант за приготвянето се използват сурови яйца , което не винаги е подходящо за всеки, но рецептата успешно може да бъде адаптирана така, че да отговаря на вашия вкус. 
Реших да направя олекотената версия на рецептата без яйца, като заместих маскарпонето с крема сирене и добавих заквасена сметана.



Необходими продукти:                              
1ч.ч. пудра захар
220г крема сирене
1,5 ч.ч. течна сметана
200г заквасена сметана
100г захар

пакет бишкоти
1ч.ч. прясно сварено кафе
2-3 с.л. ром




Разбийте с миксер крема сиренето с пудрата захар докато се получи пухкав крем. Прибавете заквасената сметана и разбъркайте до хомогенизиране. Течната сметана разбиваме със захарта до получаване на гъста смес и внимателно я прибавяме към крема от сиренето и квасената сметана. 


Смесваме в купа кафето с рома и потапяме една по една бишкотите, като ги подреждаме на дъното на тортената форма. 


Покриваме с половината от крема. Отгоре редим още един пласт от бишкоти, потопени в кафе и отново заливаме с крем. Оставете малка част от крема за измазване отстрани по-късно.



Оставяме в хладилника да стегне за 4-5 часа, след което изваждаме тортата от формата и измазваме отстрани с малко от заделения предварително крем. Можете да украсите като наръсите с какао или както ви подскаже фантазията :) 


Няма коментари:

Публикуване на коментар