неделя, 10 февруари 2013 г.

ДОМАШЕН ТУТМАНИК

Вкусен тутманик с много шуплички и гънки, топъл и ухаещ на масълце по специалното желание на гостите ми от Търново....Е няма как да откажа и се захващам с удоволствие....:)



За направата съм ползвала изпитаната ми рецепта от стария тефтер, само че този път с малко по-различно подреждане и еднократно втасване :) Замесих тестото и без да чакам да втасва започнах да оформям тутманика. Половината от тестото разточих на голям квадрат с дебелина около   1- 1,5 см, намазах обилно с разтопената мазнина, наръсих сирене и загърнах четирите ъгли като плик. Следва леко разточване отново до квадрат, намазване с мазнина, поръсване със сирене и пак загъване на ъглите...и така още веднъж. Поставих в намазнена тава със сгънатото надолу и направих разрези както съм показала на снимката. Втората половина от тестото разточих на правоъгълник отново със дебелина 1- 1,5 см, намазах с разтопената мазнина добре и разрязах правоъгълника на две по дължина. получиха се две дълги ленти, които разрязах на триъгълници, Всеки триъгълник наръсих със сирене и завих на рулце в посока от широката част на триъгълника към върха му. Получените рулца наредих около "квадрата" като леко застъпвах едно рулце с друго.


След като тутманика втаса и удвои обема си, намазах повърхността му с жълтък и поръсих със сусам.


Пече се в предварително загрята фурна на 180*.




Няма коментари:

Публикуване на коментар