понеделник, 4 март 2013 г.

KOЗУНАК

Продукти:
6 яйца
250г прясно мляко
200г масло
200г захар
ванилия
лимонена кора
1 пакетче суха мая (11г)
1 ч.л. сол
около 800г брашно

Замесва се меко тесто  и се оставя да втаса. След като удвои обема си се доомесва само с мазнина. Разделя се на три части, от които се оформят фитили за оплитане на плетеница. При оформянето мажем с олио или масло. Поставяме в подходящ съд, намаслен и покрит с хартия за печене и оставяме да втаса още веднъж, след което мажем с разбит белтък и поръсваме със захар и по желание с ядки. Печем  на 180* около 30-40 мин в зависимост от големината на козунака. По средата на процеса на печене покрийте с фолио, за да се предотврати прегарянето на козунака.

2 коментара:

  1. Чуден ,браво! Козунака на баба си е най хубав ,нали?
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване