събота, 30 март 2013 г.

KOЗУНАК СЪС СМЕТАНА

Това е моят вариант на козуначета със сметана по страхотната рецепта на Елексир. Получава се наистина невероятно пухкав, вкусен и с много конци козунак.





Продукти:
3 цели яйца + 1 белтък (жълтъка от четвъртото яйце остава за намазване на готовите козунаци)
200г заквасена сметана
150г захар
60г разтопено масло
40мл олио
щипка сол
3/4 пакетче жива мая
2 с.л. сок от портокал
кората на един портокал
една кутия локум (по желание)
стафиди и сушени плодове по желание
1 есенция ванилия или ром
около 750г брашно


Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавя сметаната, в която предварително се разтваря маята. Добавя се щипката сол, есенциите, портокаловата кора (аз предварително кандирам корите) и се разбива, като постепенно се прибавя брашното. Смесените масло и олио също се прибавят лъжица по лъжица, докато се поеме напълно от тестото. При нужда добавете още брашно, докато се получи меко нелепнещо тесто. Следва месене...колкото повече, толкова повече конци....Готовото тесто покрийте със стреч фолио за да не съхне и оставете да втаса.  След като удвои обема си, извадете тестото на плота и разделете на три части за три козуначета. Всяка част разделете на 3, 4 или 6 части, които оформете на фитили, в които по желание можете да сложите плънка от стафиди, сушени плодове и парченца локум. Фитилите се сплитат на плетеници, от които се оформят козуначетата. Намасляват се подходящи форми и в тях се поставят козуначетата, за да втасат отново (покрийте с фолио за да не изсъхнат).


 След като са втасали, намажете козунаците отгоре с предварително разбития жълтък, към който е прибавена лъжичка олио и лъжичка прясно мляко. Наръсете обилно със захар и покрийте с филирани бадеми.



Пече се на 165-170* в предварително загрята фурна на долен реотан с вентилатор на второ ниво на скарата(аз ползвах и термо иглата на моята фурна, чиято температура нагласих на 94*....резултата беше чудесен).


Можете да наблюдвате при изпичането и ако започне да се зачервява отгоре, покрийте с алуминиево фолио, докато при проверка клечката излезе суха.








Няма коментари:

Публикуване на коментар