петък, 30 август 2013 г.

БОРОВИНКОВ ЧИЙЗКЕЙК





За блата:
2 пакета чаени бисквити          
125г меко масло

За пълнежа:
3 пакетчета крема сирене
1 ч.ч. захар
400г заквасена сметана
3 яйца
1-2 ванилии
кората на един лимон
сока от 1/2 лимон
боровинки

Смиламе или счукваме бисквитите и ги смесваме с мекото масло докато бисквитените трохи омекнат. Разстиламе получената смес върху покрита с хартия за печене тортена форма, за предпочитане с откопчаване. Заравняваме като притискаме леко и оставяме за кратко в хладилника да стегне маслото.



През това време приготвяме пълнежа. Разбиваме на пяна жълтъците с половината захар, прибавяме ванилията, настърганата лимонова кора и сока от половин лимон. Добавяме крема сиренето и разбиваме до гладка кремообразна смес, след което прибавяме и сметаната. Смесваме добре. Накрая прибавяме и предварително разбитите на сняг белтъци с останалата захар. Полученият крем трябва да е лек и въздушен. Внимателно го изсипваме върху бисквитената подложка, като на места наръсваме с боровинки.
Печем на водна баня в предварително загрята фурна на 170* за около час или до получаване на лек златист загар. Оставяме да изстине във фурната, като леко отваряме вратичката (това предотвратява напукването на повърхността на чийза).


След като изстине напълно отстранете ринга и поставете в хладилник поне за 5-6 часа (желателно е даже за една нощ). Можете да залеете повърхността с конфитюр от боровинки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар