вторник, 29 януари 2013 г.

ПАЙ С ЯБЪЛКИ

Една класическа рецепта за много бърз и лесен десерт и страхотно предложение към следобедното кафе....пай с ябълки :)

Необходими продукти:       
2-3 ябълки
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
 ванилия

за карамела:
1 ч.ч. захар
парченце масло

Карамелизирате чаша захар в подходящ съд и към нея прибавяте накрая парченце масло. Изсипваме карамела на дъното на формата за печене. Върху него подреждате нарязаните на филийки обелени и почистени ябълки.



В купа разбивате яйцата с чаша захар до побеляване. Прибавете пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Разбъркайте до хомогенна пухкава смес, която залейте върху наредените парченца  ябълки. Печете в предварително загрята  на 180* фурна около 40 минути или до порозовяване.


Готовият пай още топъл обърнете върху чиния за сервиране.



Вкусно и лесно - да ви е сладко!

вторник, 15 януари 2013 г.

СОЛЕН КЕКС с маслини, сирене, мак и семена

Искате да забъркате нещо вкусно и засищащо? Ето идея за солен кекс, който не отстъпва по точки на сладкия...;)

Необходими продукти:                               
2 ч.ч. брашно
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
сол и сода на върха на лъжичката

1/2 ч.ч. натрошено сирене
маслини
сусам
маково семе
ленено семе

Смесват се брашното, бакпулвера, солта. В купа се разбиват яйцата, киселото мляко, олиото. Добавете солта и содата. Към яйчната смес добавяйте на 2-3 пъти брашняната смес, като разбърквате с лъжица. Прибавете натрошеното сирене, маслините, нарязани на парченца и семената и разбъркайте.
Правоъгълна тавичка се намазнява и покрива с хартия за печене, върху която се излива сместта. Можете да поръсите отгоре семена. Пече се в предварително загрята на 170* фурна около час.

четвъртък, 10 януари 2013 г.

ТИРАМИСУ



Тирамису е класически италиански десерт - идеален за любителите на романтични акценти в ястията ;) И ако търсите романтичен десерт - няма нищо по-добро от Тирамису...
В оригиналният му вариант за приготвянето се използват сурови яйца , което не винаги е подходящо за всеки, но рецептата успешно може да бъде адаптирана така, че да отговаря на вашия вкус. 
Реших да направя олекотената версия на рецептата без яйца, като заместих маскарпонето с крема сирене и добавих заквасена сметана.



Необходими продукти:                              
1ч.ч. пудра захар
220г крема сирене
1,5 ч.ч. течна сметана
200г заквасена сметана
100г захар

пакет бишкоти
1ч.ч. прясно сварено кафе
2-3 с.л. ром




Разбийте с миксер крема сиренето с пудрата захар докато се получи пухкав крем. Прибавете заквасената сметана и разбъркайте до хомогенизиране. Течната сметана разбиваме със захарта до получаване на гъста смес и внимателно я прибавяме към крема от сиренето и квасената сметана. 


Смесваме в купа кафето с рома и потапяме една по една бишкотите, като ги подреждаме на дъното на тортената форма. 


Покриваме с половината от крема. Отгоре редим още един пласт от бишкоти, потопени в кафе и отново заливаме с крем. Оставете малка част от крема за измазване отстрани по-късно.



Оставяме в хладилника да стегне за 4-5 часа, след което изваждаме тортата от формата и измазваме отстрани с малко от заделения предварително крем. Можете да украсите като наръсите с какао или както ви подскаже фантазията :) 


вторник, 1 януари 2013 г.

ПИТА СЛЪНЧОГЛЕД

ЧЕСТИТА  2013-ТА ГОДИНА! ВКУСНА, УСМИХНАТА И МНОГО ЩАСТЛИВА ДА Е ЗА ВСИЧКИ ВАС И ЗА БЛИЗКИТЕ ВИ ИДНАТА ГОДИНА!!!

А какво е празничната новогодишна нощ без една такава вкусна и грейнала като слънце пита...? Рецептата случайно открих в някакъв румънски кулинарен сайт...Та ето и моето празнично предложение - ПИТА СЛЪНЧОГЛЕД ;)




За тестото:
760г брашно
250 мл топло прясно мляко (не горещо)
125 г разтопено масло
2 яйца
1 пакетче суха мая (11г)
2 чаени лъжички захар
1,5 чаена лъжичка сол

За намазване между листата:
100г разтопено масло

За намазване и поръсване:
1 жълтък смесен с 30 мл прясно мляко
сусам и мак за поръсване

Приготвяне:
В купа сложете солта и захарта. Добавете част от брашното, маята, двете яйца, маслото, топлото прясно мляко. Омесете и прибавяйте брашно, докато се получи меко, еластично и нелепнещо тесто. Поставете тестото в съда да втасва около час на топло място и покрийте с кърпа, за да не изсъхва.


След час тестото вече е увеличило обема си двойно.

Разделете го на две равни части. Едното от парчетата тесто разделете на 5 еднакви топчета, всяко от които разточваме на пет кръгли листа с диаметър 22см.



За изпичане на питката се използва дъното на форма с подвижни стени, покрито с хартия за печене. Поставяме първия лист разточено тесто, намазваме с разтопеното масло и наслагваме отгоре следващите три листа, като отново намазваме помежду им с маслото.




Накрая поставяме петия лист тесто, който трябва да покрие добре отстрани останалите четири листа. Петият лист НЕ намазваме с масло.




След като сме покрили и с петия лист от тестото, на сантиметър от външния ръб правим много внимателно четири разреза с нож, от които ще получим осем венчелистчета:



Всяко венчелистче обръщаме навън, за да получим ето такъв венец:




Време е да започнем направата на втория венец. От останалото тесто отрежете парче, което е 1/4 от количеството - това ще бъде центъра на слънчогледовата питка, който ще бъде оформен като топче. Оставете го настрани, покрит с кърпа да си довтасва.



Останалата част от второто парче тесто разделяме отново на 5 еднакви топчета, които разточваме на кръгове с диаметър 14 см. По същият начин нареждаме кръговете един върху друг, като намазваме помежду им с разтопеното масло.





Петият лист, с който покриваме хубаво и отстрани първите четири листа, НЕ намазваме с масло.

Поставете така подредените листа за малкия венец  в тавата в средата на големия венец, който направихме преди това.

 На сантиметър от външния ръб на малкия венец правим четири разреза с ножа, само че този път ВНИМАНИЕ!!! - разрезите трябва да да бъдат направени така, че получените венчелистчета да могат да бъдат обърнати навън, между листенцата на големия венец. Ако се вгледате добре в снимките, мисля че ще добиете съвсем ясна представа за последователността на процеса.




В центъра на двата получени венеца поставяме топчето тесто, което оставихме за център на слънчогледа.



И така, приключихме с оформянето на питката. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса още веднъж за 30 минути.

След като е втасала, намазваме питката със смес от жълтъка и малко прясно мляко. Поръсваме средата с маково семе, а венчелисчетата -  със сусам. Формата с питката поставих в тавата на фурната, която предварително загрях до 180*. Печем около 30-35 минути или  до леко зачервяване и докато клечката за проверка излезе суха. Готовата питка изкарах от съда за печене и поставих да изстива върху решетка, като същевременно покрих отгоре с кърпа, за да остане мека коричката.
Да ви е сладко! :)