вторник, 19 февруари 2013 г.

БОРОВИНКОВИ МЪФИНИ

Тези боровинкови мъфини направих по рецептата за "много шоколадов кекс със скрито сърце", като леко я модифицирах.... разбира се без добавяне на какаото, а вместо горещо сварено кафе прибавих просто гореща вода.








Необходими продукти за 12бр.:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар (комбинирах бяла и кафява)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат (угасена с капка оцет)
щипка сол
ванилия или есенция

2 яйца
140 мл гъст айрян
1 кафена чашка олио
1/2 кафена чашка гореща вода

боровинки - пресни или замразени

Смесваме сухите продукти, а в отделна купа разбиваме яйцата и добавяме мокрите съставки. Разбиваме добре и прибавяме боровинките. В тавичка за мъфини с поставени хартиени капсули пълним с лъжица от сместа до 2/3 от обема на гнездата. Печем в предварително загрята на 180* фурна 20 минути. Изпечените мъфини оставяме да се охладят върху решетка.


                                                                                 



четвъртък, 14 февруари 2013 г.

МНОГО ШОКОЛАДОВ КЕКС СЪС СКРИТО СЪРЦЕ за Св.Валентин



Направих този валентински кекс със скрито сърце с ягодов вкус, вдъхновена от рецептата на Boulder Locavore. За него може да бъде използвана всяка една любима рецепта за кекс. Приготвянето е много лесно - първо се пече блатът, от който се изрязват сърчицата, а след това и другият, който може да бъде както бял/ванилов, така и шоколадов.

Продукти:

   За червеният блат:

100мл пасирани ягоди
2 яйца
1 ч.ч. захар (200г)
6 с.л. олио
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно
1 ванилия

   За тъмния блат:
1 1/3 ч.ч. брашно
1  ч.ч. захар
50 г какао (ползвам на Д-р Йоткер)
1 1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 големи яйца
140 мл гъст айрян
100мл горещо сварено кафе
1 кафена ч. олио


За приготвяне на червения блат в купа разбиваме яйцата със захарта, прибавяме пасираните ягоди, олиото и разбъркваме. Към получената смес прибавяме постепенно брашното, смесено с бакпулвера и ванилията и отново разбъркваме до гладка смес. В тавичка, покрита с хартия за печене изсипваме сместа и печем в предварително загрята до 180* фурна около 20-ина минути.


 Изваждаме блата от фурната и оставяме да се охлади напълно, след което от него изрязваме сърца с подходящ резец.



След като сме готови със червените сърчица се заемаме с приготвянето на тъмния блат.
В купа смесваме сухите съставки - брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера, солта. В друг съд разбиваме яйцата и към тях прибавяме олиото и айряна. Разбъркваме отново, прибавяме горещото кафе и пак разбъркваме до хомогенна смес. Течните съставки прибавяме към сухите и разбъркваме до получаване на гладка смес.




Продълговата кексова форма покриваме с добре намаслена хартия за печене, която наръсваме с какао...


...заливаме дъното с част от приготвената какаова смес и подреждаме в средата на формата по нейната дължина червените сърца...



...след което изливаме останалата част от какаовата смес равномерно от двете страни на сърцата и върху тях, така че да бъдат обляти.


Печем в загрята на 180* фурна около 40 минути или до готовност. Готовият кекс оставяме да се охлади напълно след което по желание можем да украсим. Този кекс може да бъде един чудесен подарък изненада за Свети Валентин ;)



неделя, 10 февруари 2013 г.

ДОМАШЕН ТУТМАНИК

Вкусен тутманик с много шуплички и гънки, топъл и ухаещ на масълце по специалното желание на гостите ми от Търново....Е няма как да откажа и се захващам с удоволствие....:)



За направата съм ползвала изпитаната ми рецепта от стария тефтер, само че този път с малко по-различно подреждане и еднократно втасване :) Замесих тестото и без да чакам да втасва започнах да оформям тутманика. Половината от тестото разточих на голям квадрат с дебелина около   1- 1,5 см, намазах обилно с разтопената мазнина, наръсих сирене и загърнах четирите ъгли като плик. Следва леко разточване отново до квадрат, намазване с мазнина, поръсване със сирене и пак загъване на ъглите...и така още веднъж. Поставих в намазнена тава със сгънатото надолу и направих разрези както съм показала на снимката. Втората половина от тестото разточих на правоъгълник отново със дебелина 1- 1,5 см, намазах с разтопената мазнина добре и разрязах правоъгълника на две по дължина. получиха се две дълги ленти, които разрязах на триъгълници, Всеки триъгълник наръсих със сирене и завих на рулце в посока от широката част на триъгълника към върха му. Получените рулца наредих около "квадрата" като леко застъпвах едно рулце с друго.


След като тутманика втаса и удвои обема си, намазах повърхността му с жълтък и поръсих със сусам.


Пече се в предварително загрята фурна на 180*.