събота, 30 март 2013 г.

KOЗУНАК СЪС СМЕТАНА

Това е моят вариант на козуначета със сметана по страхотната рецепта на Елексир. Получава се наистина невероятно пухкав, вкусен и с много конци козунак.





Продукти:
3 цели яйца + 1 белтък (жълтъка от четвъртото яйце остава за намазване на готовите козунаци)
200г заквасена сметана
150г захар
60г разтопено масло
40мл олио
щипка сол
3/4 пакетче жива мая
2 с.л. сок от портокал
кората на един портокал
една кутия локум (по желание)
стафиди и сушени плодове по желание
1 есенция ванилия или ром
около 750г брашно


Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавя сметаната, в която предварително се разтваря маята. Добавя се щипката сол, есенциите, портокаловата кора (аз предварително кандирам корите) и се разбива, като постепенно се прибавя брашното. Смесените масло и олио също се прибавят лъжица по лъжица, докато се поеме напълно от тестото. При нужда добавете още брашно, докато се получи меко нелепнещо тесто. Следва месене...колкото повече, толкова повече конци....Готовото тесто покрийте със стреч фолио за да не съхне и оставете да втаса.  След като удвои обема си, извадете тестото на плота и разделете на три части за три козуначета. Всяка част разделете на 3, 4 или 6 части, които оформете на фитили, в които по желание можете да сложите плънка от стафиди, сушени плодове и парченца локум. Фитилите се сплитат на плетеници, от които се оформят козуначетата. Намасляват се подходящи форми и в тях се поставят козуначетата, за да втасат отново (покрийте с фолио за да не изсъхнат).


 След като са втасали, намажете козунаците отгоре с предварително разбития жълтък, към който е прибавена лъжичка олио и лъжичка прясно мляко. Наръсете обилно със захар и покрийте с филирани бадеми.



Пече се на 165-170* в предварително загрята фурна на долен реотан с вентилатор на второ ниво на скарата(аз ползвах и термо иглата на моята фурна, чиято температура нагласих на 94*....резултата беше чудесен).


Можете да наблюдвате при изпичането и ако започне да се зачервява отгоре, покрийте с алуминиево фолио, докато при проверка клечката излезе суха.








петък, 22 март 2013 г.

БРАУНИ КЕКС

Необходими продукти:                                          

2 яйца                                                              
1 ч.ч. гъст айрян
1 кафяна чашка олио

2 кафени чашки горещо кафе

1 1/4 ч.ч. брашно
3 кафени чашки захар (може да комбинирате бяла + кафява захар)
4 с.л. какао (ползвам на д-р Йоткер)
1 1/4 ч.л. бакпулвер
1 1/4 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
1-2 ванилии или есенция

Смесваме в купа сухите съставки. Отделно разбиваме яйцата, прибавяме към тях олиото и след това айряна. Към тази смес прибавяме постепенно на 3-4 пъти сухата смес. Накрая прибавяме и горещото кафе и разбъркваме до хомогенност с бъркалка. Готовата смес изсипваме в намаслена кексова форма ( дъното на формата съм поръсила с  кокос и филирани бадеми). Пече се в предварително загрята фурна на 180* около 50 минути или до суха клечка.




понеделник, 4 март 2013 г.

KOЗУНАК

Продукти:
6 яйца
250г прясно мляко
200г масло
200г захар
ванилия
лимонена кора
1 пакетче суха мая (11г)
1 ч.л. сол
около 800г брашно

Замесва се меко тесто  и се оставя да втаса. След като удвои обема си се доомесва само с мазнина. Разделя се на три части, от които се оформят фитили за оплитане на плетеница. При оформянето мажем с олио или масло. Поставяме в подходящ съд, намаслен и покрит с хартия за печене и оставяме да втаса още веднъж, след което мажем с разбит белтък и поръсваме със захар и по желание с ядки. Печем  на 180* около 30-40 мин в зависимост от големината на козунака. По средата на процеса на печене покрийте с фолио, за да се предотврати прегарянето на козунака.