петък, 30 август 2013 г.

БОРОВИНКОВ ЧИЙЗКЕЙК





За блата:
2 пакета чаени бисквити          
125г меко масло

За пълнежа:
3 пакетчета крема сирене
1 ч.ч. захар
400г заквасена сметана
3 яйца
1-2 ванилии
кората на един лимон
сока от 1/2 лимон
боровинки

Смиламе или счукваме бисквитите и ги смесваме с мекото масло докато бисквитените трохи омекнат. Разстиламе получената смес върху покрита с хартия за печене тортена форма, за предпочитане с откопчаване. Заравняваме като притискаме леко и оставяме за кратко в хладилника да стегне маслото.



През това време приготвяме пълнежа. Разбиваме на пяна жълтъците с половината захар, прибавяме ванилията, настърганата лимонова кора и сока от половин лимон. Добавяме крема сиренето и разбиваме до гладка кремообразна смес, след което прибавяме и сметаната. Смесваме добре. Накрая прибавяме и предварително разбитите на сняг белтъци с останалата захар. Полученият крем трябва да е лек и въздушен. Внимателно го изсипваме върху бисквитената подложка, като на места наръсваме с боровинки.
Печем на водна баня в предварително загрята фурна на 170* за около час или до получаване на лек златист загар. Оставяме да изстине във фурната, като леко отваряме вратичката (това предотвратява напукването на повърхността на чийза).


След като изстине напълно отстранете ринга и поставете в хладилник поне за 5-6 часа (желателно е даже за една нощ). Можете да залеете повърхността с конфитюр от боровинки.


сряда, 28 август 2013 г.

РУЛЦА СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ И КОЛБАС

Необходими продукти за тестото:

150 мл топло прясно мляко
150 мл топла вода
1 белтък
1 пакетче суха мая на д-р Йоткер
4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
50 г разтопено масло

За плънката:
150 г сирене
150 г кашкавал
1 яйце

колбас (телешки)


1 жълтък за намазване (+1 суп.л. олио)
сусам / мак за поръсване

От изброените продукти замесваме меко и еластично тесто, което оставяме да втаса за около 40 минути. За плънката настъргваме сиренето и кашкавала и смесваме с яйцето. Втасалото тесто разточваме на кора с дебелина 0,5 см. Една част намазваме с плънката и завиваме  на руло и нарязваме на парченца с дебелина приблизително 2-2,5 см.
От останалото разточено тесто можем да оформим розички с някакъв колбас. Нарязваме разточената кора на ленти с широчина 2 см и нареждаме филийки колбас, така че леко да стърчат навън със заоблената част. Завиваме лентата с колбаса на руло.


Така оформените два вида  рулца нареждаме в намаслени хартиени капсули в тавичка за мъфини. Оставяме да втасат отново за 30 минути. Намазваме с разбития жълтък и олио и поръсваме със сусам или мак.


 Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.



ТЕРИН ОТ ПАТЛАДЖАНИ




















Необходими продукти :                                    
3 по-големи патладжана
около 400г краве сирене
200г топено / пушено/ сирене
3 яйца
черен пипер
копър /магданоз/
скилидка-две пасиран чесън

Приготвяне:
Измиваме и нарязваме патладжаните на филийки по дължина. Оставяме в подсолена вода за около час, след което отцеждаме и подсушаваме. Запържваме  от двете страни патладжаните и нареждаме в продълговата кексова форма.


Смесваме натрошеното сирене, нарязаното на по-едри парченца топено сирене, яйцата и подправките и с получената плънка запълваме формата. Покриваме с останалите филийки патладжан и загръщаме с издадените краища.



Печем в загрята фурна на 200 градуса около 20-30 минути. След като теринът изстине напълно, обръщаме в подходяща чиния и нарязваме. По желание сервираме с млечно-чеснов сос.