неделя, 8 септември 2013 г.

ПИТА ''ЦВЕТЕ''




За направата на тази пита съм използвала рецептата на пита "Слънчоглед" , разликата е в оформянето на самата питка, така че ще опиша само него стъпка по стъпка.

След като е втасало тестото, го разделяме на осем равни части и 5 от тях разточваме на кори с приблизителен размер 22 см диаметър.



Нареждаме ги една върху друга, като помежду им мажем с разтопено масло. Получената купчинка кори разрязваме по диаметър, но на 2 см от външния ръб, за да получим осем еднакви триъгълника. Всеки триъгълник прорязваме по средата, но не до края.


Върхът на всеки триъгълник обръщаме навън и след това го прекарваме през процепа 1-2 пъти, за да се усуче.

Всяка от останалите три топки тесто разделяме на две - така получаваме 6 топчета. Пет от тях разточваме на кръгове малко по-малки от предишните и отново слепваме с разтопеното масло един върху друг. Получената купчинка разрязваме отново на 8 триъгълника и всеки от тях прорязваме в средата. Ъгълчетата на всеки триъгълник промушваме през процепа, за да се усуче и така получаваме 8 листенца, които подреждаме във вътрешността на венеца.




Останалата топка тесто разточваме на кора, от която оформяме 4 розички, които подреждаме в центъра на питката.




Оставяме питката да втаса около 30 минути, намазваме с жълтък + малко прясно мляко и наръсваме със сусам и мак. Печем в предварително загрята фурна на 180* или до суха клечка и леко златисто зачервяване.