неделя, 27 октомври 2013 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА




Невероятен шоколадов експеримент, инспириран от ето тази страхотна рецепта.  Оказа се наистина фантастична на вкус...нещо като брауни и трюфели взети заедно...

За блатовете:
1 1/4ч.ч. брашно
1 кафенa чашкa горещо силно кафе
4 с.л. натурално какао
щипка сол
1 1/4ч.л. бакпулвер
1 1/4ч.л. сода бикарбонат
1-2 ванилии или есенция
3 кафени чашки захар
1 к.ч. олио
1 k.ч. гъст айрян
2 големи яйца

Тези съставки са достатъчни за два блата. Удвоете количеството, за да получите четири блата или ги направете на два пъти.
Дъното на 25см форма се застила с хартия за печене. Смесете в купа сухите съставки. Отделно се разбиват яйцата, като поетапно към тях се прибавят олоиото и айряна. Към получената смес на 3-4 пъти се прибавя и сухата смес. Накрая добавяме и горещото кафе и разбъркваме до хомогенност. Изсипваме във формата и печем на 180* в предварително загрята фурна около 40 минути или до суха клечка. Изпеченият блат изкарваме върху решетка и след пълното му охлаждане разрязваме на две равни платки.

За ганаша:                                                         
350г черен шоколад
50г млечен шоколад
500мл течна сметана
 2-3 суп. лъжици ром

За белия ганаш:
300г бял шоколад
200мл течна сметана
2 суп.лъжици ром

За шоколадовият борд:
50г бял шоколад
50г млечен шоколад
150г натурален шоколад







За да приготвите ганаша загрейте сметаната до степен преди да заври и залейте начупения предварително черен и млечен шоколад на парченца. Разбъркайте до пълно разтопяване и хомогенна смес. Прибавете внимателно алкохола и оставете напълно да изстине. Разбийте с миксер до получаване на пухкав крем.
За белият ганаш процедирайте по същия начин.

За сглобяване на тортата поставяме първия блат върху тортената подложка и върху него разстиламе половината от белия ганаш. Ако желаете може да сиропирате блатовете с по 5-6 лъжици прясно мляко с кафе за по-голяма сочност. Поставяме втория блат, върху който разстиламе част от тъмния крем ганаш. Следва трети блат , върху който разпределяме останалото количество от белия ганаш. По желание може да наръсите ядки или някакви плодове, както в случая аз съм поръсила малини в двата слоя с бял ганаш. Накрая поставяме последния четвърти блат. Измазваме цялата торта с останалия тъмен ганаш.

За приготвяне на шоколадовия борд разтопяваме шоколадите поетапно. Върху фолио или целофан правим произволни диагонални линии с бял шоколад.


Охлаждаме за 10-ина минути и повтаряме същото отгоре с млечния шоколад.


Отново охлаждаме за 10 минути. Разтопеният тъмен шоколад разстиламе с шпатула внимателно върху белите и млечни шоколадови линии. Оставяме да се охлади до пълно втвърдяване за около 30 минути.



Отлепяме фолиото от охладената шоколадова декорация и я начупваме произволно. С получените парчета облепяме борда на тортата.