четвъртък, 2 януари 2014 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С МАСКАРПОНЕ И МАЛИНИ

За блатовете:                                  

1 1/4 ч.ч. брашно
3 кафени чашки захар
4 супени лъжици какао
1 1/4 ч.л. бакпулвер
1 1/4 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
1-2 ванилии

2 големи яйца
1 кафена чашка олио
1 k.ч. гъст айрян

1 к.ч. силно горещо кафе

Oт тези продукти се получават два блата. Удвоете продуктите за четири блата или изпечете на два пъти.





За крема:

500г маскарпоне
300 мл сладкарска сметана
4-5 с.л. пудра захар
2 ванилии или есенция

За шоколадовия ганаш:
300г тъмен шоколад
400 мл течна сметана

За шоколадовия борд:
100 г бял шоколад
1 с.л. масло




Няма да описвам направата на блатовете - използвала съм ето тази рецепта за тях : http://deliciouskit.blogspot.com/2013/10/blog-post.html

За крема разбъркваме маскарпонето с пудрата захар и към него внимателно прибавяме предварително разбитата до твърди връхчета сметана и ванилията.

Върху тортена подложка поставяме тортен ринг и в него редуваме блат/крем, като завършваме с блат и след всеки пласт крем наръсваме малини. оставяме в хладилника да стегне за няколко часа.
Измазваме с шоколадовия ганаш.
За украсата на тортения борд разтопяваме белия шоколад с лъжица масло и върху лента от хартия за печене с подходящия размер правим произволни шарки с шоколада. Преди да е застинал напълно, облепяме борда на тортата с лентата хартия. Поставяме в хладилника да стегне шоколада след което просто отстраняваме хартията внимателно, така че шоколадовите мотиви да останат залепени за тортата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар