неделя, 30 март 2014 г.

Торта "ЕСТЕРХАЗИ"

Торта "Естерхази" - хармония от леки бадемови платки и плътен яйчено-маслен крем....
.
                                                                                 

Продукти за платките:                         
7 белтъка
200г смлени бадеми
150г захар

От това съотношение на съставките излизат 6 платки с диаметър 22 см.

Продукти за крема:
8 жълтъка
150г захар
250мл прясно мляко
50г брашно
250г меко краве масло
кората на един лимон
2 ванилии

Продукти за глазурата:
1 белтък
около 200г пудра захар
1 ч.л. затоплен лимонов сок
30г натурален шоколад

натрошени или филирани бадеми за украса на борда


Приготвяне:
*Отделят се белтъци от жълтъци. Осемте жълтъка се разбиват с 60мл от прясното мляко, захарта, брашното. Останалото прясно мляко се затопля без да завира и се прибавя към жълтъчената смес. Получената смес варим на водна баня докато се получи гъст крем. Прибавяме ванилията и оставяме да се охлади напълно. Маслото разбиваме на пухкав крем и към него постепенно прибавяме охладения яйчен крем.

*Разбийте 7 белтъка на сняг до твърди връхчета, като постепенно добавяте захарта. Добавете бадемовото брашно и есенцията и внимателно разбъркайте с шпатула до хомогенна смес.
Върху хартия за печене начертайте 6 кръга с диаметър 22см. Върху всеки разпределете белтъчната смес, като разстилате равномерно с лъжица. Изпечете в предварително затоплена фурна на 180* за около 10-15 минути или докато краищата започнат да порозовяват. Извадете от тавата заедно с хартията и след като платките напълно изстинат, я отстранете внимателно.

*Сглобяването на тортата става като се редуват платка с крем, като оставите част от крема за измазване на борда, а повърхността на тортата измазвате тънко.Облепете борда на тортата с нарязани или филирани бадеми. Приберете да стегне докато приготвите глазурата.




*За приготвяне на глазурата разбийте 1 белтък с лъжичка затоплен лимонов сок (за да не стегне прекалено бързо глазурата) като постепенно добавяте предварително пресятата пудра захар. Получената глазура трябва да бъде гъста, гладка и лъскава. Ако стане прекалено гъста прибавете няколко капки лимонов сок, а в обратния случай добавете още пудра захар.
За шоколадовата шарка разтопете шоколада на микровълнова фурна или водна баня и го изсипете във фунийка от хартия за печене, на която ще отрежете крайчето съвсем малко.
Сега трябва да действате бързо. Излейте белтъчната глазура върху повърхността на тортата, и заравнете така, че да стигне до края, без да се стича надолу по борда. С шоколада начертайте спирала, като започнете от центъра на тортата. Бързо изтеглете с клечка за зъби (преди да е стегнал шоколада) 16 черти, като ги редувате навън и навътре. Оставете в хладилника за 4-5 часа.





Няма коментари:

Публикуване на коментар