неделя, 13 април 2014 г.

ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА с боровинки и малини

 Медени блатове, заквасена сметана и орехи в уникална комбинация с боровинки и малини....ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА

по рецепта на Канея                                                            
Необходими продукти за 7 блата с диаметър 23см:
1 яйце                                                               
150г захар                                                                    

200мл прясно мляко
2 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
50г масло (разтопено, но студено)
400г брашно

Продукти за крема:
около 1200г заквасена сметана
10 суп.лъж. пудра захар

боровинки, малини(замразени или от сладко)
около 300г смлени орехи

Приготвяне на блатовете:
Разбъркайте яйцето със захарта в по-голяма купа. Прибавете прясното мляко, втечнения мед, содата, маслото. Получената смес се вари докато получи приятен карамелен цвят. Разбърквайте периодично и следете да не изкипи, защото от содата сместа увеличава обема си. Отдръпнете от котлона да изстине съвсем леко и започнете да прибавяте брашното, като разбърквате, докато замесите тесто. Разделете тестото на 7 топки, всяка от които разточете върху пекарска хартия, леко намаслена. Корите трябва да са тънки (ок. 2-3мм).


Печете в предварително загрята фурна на второ ниво на 170* с вентилатор около 7 минути или до постигане на златист загар. Изкарайте блатовете върху скара да изстинат добре.

Приготвяне на крема:

Заквасената сметана и пудрата захар разбъркайте добре с лъжица и оставете получения крем за кратко в хладилника.

Поставете един блат върху тортена подложка и покрийте с крем, повтаряйте в тази последователност, докато свършат блатовете. Предвидете от крема за измазване на тортата отгоре и отстрани. След втория, четвъртия и шестия блат наръсете от плодовете.
Покрийте повърхността и страните на тортата със смлените орехи. Завийте тортата със свежо фолио, стегнете с ринг и оставете в хладилника поне 24 часа (колкото повече стои, толкова по-хубава става).








Няма коментари:

Публикуване на коментар