сряда, 28 май 2014 г.

ТОРТА С ДВА ВИДА КРЕМ И МАЛИНИ

Продукти и приготвяне на блатовете:

180г брашно                                                        
150г захар
125г кафява захар
60г какао Йоткер
1 1/4 чаена лъж.сода бикарбонат
1 1/4 чаена лъж. бакпулвер
2 ванилии
щипка сол
2 яйца големи
140 мл гъст айрян
75мл олио
140мл горещо кафе


Смесват се  сухите съставки - брашно, захар, какао, содата, бакпулвера, ванилията. Яйцата се разбиват и към тях се прибавят олиото, а след това и айряна. Към тази смес на няколко пъти прибавяйте сухата смес и разбъркавайте добре. Накрая добавете и горещото кафе и отново разбъркайте до хомогенност. В дълбока форма 22 см покрита с хартия за печене изсипете сместа и печете на 180* в предварително загрята фурна докато клечка забодена в центъра излезе суха. Изпеченият блат изваждаме върху решетка и след пълното му охлаждане разрязваме на три равни блата.

Продукти и приготвяне на белия крем:
300г маскарпоне
120 мл течна сметана
4-5 суп. лъжици пудра захар
1/2 ампула есенция ром Йоткер

малини за поръсване

Разбиваме за кратко маскарпонето. Разбиваме и течната сметана с пудрата захар до твърди връхчета и прибавяме постепенно към маскарпонето. Ароматизираме с есенцията и разбъркайте.

 Продукти и приготвяне на шоколадовия крем:
200г маскарпоне
течен шоколад Нутела
1 ванилия
Към маскарпонето добавяме постепенно по малко от Нутелата, докато получите желания цвят и наситеност на крема. Прибавете ванилията и разбъркайте.

Сглобяване на тортата:
Поставете първия блат върху тортена подложка и стегнете с ринг. Разстелете върху него равномерно шоколадовия крем и отгоре поставете втория блат. Разстелете белия крем равномерно върху втория блат, като не забравяйте да оставите част от крема за измазване на тортата отстрани и отгоре и за шприцоване. Поръсете с малини и поставете третия блат.



Оставете тортата в хладилник за около час да стегне, след което извадете, отстранете ринга и измажете със заделения бял крем.

За украсата: Около 150г черен шоколад настъргах на едро и получените стърготини полепих отстрани по борда на тортата.



Отделно направих шоколадов ганаш със 100г тъмен шоколад и 70 мл течна неподсладена сметана. Отделих малка част от ганаша за шоколадовите линии по повърхността, а с по-голямата част от него залях повърхността на тортата на около 3 см от края и оставих леко да се стече надолу по страните. Оставете леко да стегне и шприцовайте белия крем на розички по края на тортата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар