събота, 10 май 2014 г.

KISS торта и кърваво червено кадифе / Bloody red velvet KISS b-day cake












Блатове червено кадифе:
250г брашно (2 и 1/2 ч.ч.)
15г какао (2 суп.лъжици)
1/2 чаена лъжичка сол
240 мл пълномаслено прясно мляко (1ч.ч.)
червена сладкарска боя*
115г безсолно масло (меко)
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца
1ч.л. ванилия
1ч.л. яб. оцет
1ч.л. сода бикарбонат

Смесете пресятото брашно с какаото и солта. Прибавете и боята, ако ползвате прахообразна такава, а ако е течна или гелова - смесете с прясното мляко.

*Според това каква боя използвате, прибавяйте постепенно  по малко докато се получи наситен червен цвят, защото различните боички имат различна способност на оцветяване.

Разбийте маслото за 1-2 минути и прибавете захарта, като продължите да разбивате докато маслото побелее и стане пухкаво. Едно след друго прибавете и яйцата, прибавете и ванилията. Към тази смес на три пъти с редуване прибавяйте от брашняната смес и от оцветеното мляко, като започнете и завършите с брашно. В малък съд смесете содата с оцета да шупне и веднага изсипете в тестото, като разбъркате за кратко бързо, но хубаво със силиконова шпатула или дървена лъжица.
 Сместа разпределете и заравнете в две форми с диаметър 22см, покрити с хартия за печене. Печем в предварително загрята на 170* фурна около 20-25 минути или докато забодена клечка излезе суха. Изваждаме формите върху решетка за 10 мин., а след това извадете блатовете от формата директно върху решетката да се охладят напълно. Добре охладените блатове завиваме във фолио и поставяме в хладилника за час, след което разделяме всеки блат на две части (така получаваме 4 блата).

Крем:
500г маскарпоне
200г сладкарска сметана
4-5 с.л. пудра захар
2 ванилии (есенция ром)
За приготвяне на крема разбъркваме маскарпонето с пудрата захар (не прекалявайте, 10-ина оборота с миксера са достатъчни) и към него прибавяме предварително разбитата течна сметана и ванилията (есенцията).               
Сглобяваме тортата като редуваме блат с крем. Оставяме в хладилника да стегне крема за около час. Измазваме цялата торта с ганаш.  Украсата е по желание.










3 коментара: