четвъртък, 10 юли 2014 г.

ШОКОЛАДОВО МАЛИНОВА МУС ТОРТА

Влажен шоколадов блат, три слоя лек мус с вкусна копринена текстура - шоколад, малина и ванилия, а след това и лъскава глазура от шоколад и плетеница от малини най-отгоре....ШОКОЛАДОВО МАЛИНОВА МУС ТОРТА....




За брауни блата:                                                
3/4 ч.чаша брашно
50г какао
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
100г безсолно масло
1 чаша + 2 супени лъжици захар на пясък
2 големи яйца, при стайна температура
Екстракт 2 ч.л. ванилия


За шоколадовия слой мус:
250г натурален шоколад
1 3/4 ч.ч. неподсладена сметана
щипка сол
2 ч.л. желатин на прах 

2 супени лъжици вода

За малиновия мус: 
 1 1/2 ч.ч. пресни малини
250г бял шоколад, нарязан на парченца
1 1/2 ч.ч. неподсладена сметана

щипка сол
2 ч.л. желатин на прах 

2 супени лъжици вода 


    
За ваниловия мус:                                           
250г бял шоколад, нарязан на парченца
1 1/2 ч.ч. сметана

4 супени лъжици мед
щипка сол
2 ч.л. желатин на прах 

2 супени лъжици вода
2 ч.л. екстракт ванилия или 2-3 ванилии


За шоколадовата глазура:
100г натурален шоколад, нарязан на парченца
120ml неподсладена сметана


За украса най-отгоре: 
около 200г пресни малини

Приготвяне на брауни блата: Пригответе форма с диаметър 23см и застелете с хартия за печене.
Смесете заедно брашното, какаото, сол и бакпулвера в малка купа.
Нарежете маслото на кубчета, поставете в подходящ съд и разтопете на слаб огън, като разбърквате. Добавете захарта и се разбърквайте, докато се разтопи. Не оставяйте сместа да кипне. Свалете от котлона и оставете да се охлади.
След като сместа се охлади, се добавят яйцата, едно по едно, като между всяко добавяне се разбърква добре. получава се зърнеста смес, но след добавянето на яйцата, тя ще стане лъскава и гладка. Добавете ванилията. Накрая прибавете сухите съставки и  разбъркайте с помощта на шпатула.
Изсипете брауни сместа в приготвената форма и печете в продължение на 22-24 минути, докато клечка за зъби излезе само с няколко влажни трохи прикрепени. Блатът се охлажда   напълно, преди да продължите.




Приготвяне на мус слоевете: Пригответе си подвижен ринг с достатъчна височина, покрийте вътрешната му страна със свежо фолио или хартия за печене и го поставете върху тортена подложка или поднос. Поставете блата в него и го стегнете с ринга.

Приготвяне на шоколадовия мус: Затоплете без да кипва 3/4 чаша от сметаната и щипка сол в купа и добавете начупения шоколад, като разбърквате докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка. Изсипете го в голяма купа и го оставете да се охлади до стайна температура, като го разбърквате от време на време.
През това време  смесете заедно желатина и студената вода в малка купа и го оставете да  абсорбира водата.Разтопете желатина на водна баня. Смесете разтопения желатин и шоколада.
Разбийте останалата 1 ч.ч. сметана до меки връхчета, прибавете половината от нея към шоколада и разбъркайте внимателно до пълно смесване. Прибавете и останалата част от сметаната и отново разбъркайте до хомогенност. Изсипете шоколадовия мус върху блата и разнесете равномерно. Поставете в хладилник за около 30 минути или докато шоколадовия мус стане достатъчно твърд, за да може да се добави втори слой.




 За малиновият мус: Направете  пюре като пасирате 1/2 чаена чаша пресни малини. Прецедете  ги през фина цедка , за да се отстранят семената, и се измерете  1/4 чаша от малиновото пюре.
Затоплете без да кипва 1/2 чаша от сметаната и щипка сол в купа и добавете начупения бял шоколад, като разбърквате докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка. Като се поохлади леко, прибавете малиновото пюре и разбъркайте до хомогенна смес. За да подсилите розовия цвят, можете да добавите капка-две червена сладкарска боя, ако желаете. 
Разтопете желатина на водна баня и прибавете към шоколадовата смес. Накрая прибавете чаша пресни малини и объркайте сместа. Разбийте останалата 1 ч.ч. сметана до меки връхчета, прибавете половината от нея към шоколадово-малиновата смес и разбъркайте внимателно до пълно смесване. Прибавете и останалата част от сметаната и отново разбъркайте до хомогенност.
Изсипете равномерно върху шоколадовия мус. Сложете в хладилника да стегне.

За ваниловият мус: Процедирайте както за приготвянето на шоколадовия и малиновия мус. Затоплете без да кипва 1/2 чаша от сметаната и щипка сол в купа и добавете начупения бял шоколад, като разбърквате докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка. Добавете втечнения мед и разтопения на водна баня желатин. Прибавете ваниловия екстракт (ванилията) и разбъркайте добре. Разбийте останалата 1 ч.ч. сметана до меки връхчета, прибавете половината от нея към шоколада и разбъркайте внимателно до пълно смесване. Прибавете и останалата част от сметаната и отново разбъркайте до хомогенност. Залейте сместа върху малиновия слой мус и охладете до пълно стягане поне 4 часа или най-добре за една нощ.
  



За да завършите тортата, отстранете ринга и фолиото внимателно. Пригответе ганаша и залейте повърхността на тортата, като оставите малки струйки да се стекат надолу по страничния борд. Охладете до стягане на ганаша и покрийте с малини. 






2 коментара:

  1. Уникално изглежда, при първа възможност ще я приготвя! Браво!!! Пепи Деликостова )))

    ОтговорИзтриване