петък, 15 август 2014 г.

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

Днес е Голяма Богородица и по този повод реших да направя погача за здраве....Да сме живи, здрави и благословени!

Необходими продукти:
3 яйца (единия жълтък се оставя за намазване)   

200 мл прясно мляко
200 г кисело мляко
1 пакетче суха мая "Саф Инстант" (11г)
1 ч.л. захар
1 супена лъжица сол
1 ч.л. оцет
4 супени лъжици олио
около 900г брашно

масло 100г
сусам
мак

Приготвяне:
Към пресятото брашно прибавям сухата мая. В кладенче в средата изсипвате киселото мляко, леко затопленото прясно мляко, 2 яйца + 1 белтък, захарта, солта, оцета, олиото. Замесвате меко нелепнещо тесто и оставяте да отпочине в съд, покрит с фолио около 20-ина минути.
Тестото разделям на две равни части. Едната част разделям  на две топки.


Първата топка разточвам на кора, която разрязвам на четири части, всяка от която още на две  така, че да се получат 8 триъгълника. всеки триъгълник завиваме на кифличка откъм широката страна. Редим по края на тава, застлана с хартия за печене.



Втората топка разточваме на правоъгълна кора, която в единия си широк край нарязваме на равни лентички. Намазваме с мекото масло кората, посипваме със сусам и навиваме на руло, като нарязаната на лентички част остава накрая и така се получава един вид решетка върху рулото. Това руло поставяме в тавата пред кифличките във формата на подкова.



Другата част от тестото разделяме на три равни части.
От първата отделяме малко и с останалото тесто оформяме топче за центъра на тавата С отделеното от нея тесто се изрязват лентички, с които оформяме решетката върху топчето-център.
От втората част разточваме кора, от която с помощта на чаша изрязваме кръгчета. Наставяме три броя кръгчета едно върху друго, като намазваме с меко масло между тях. Навиваме на руло и разрязваме по средата. От едно рулце  се получават две розички. Розичките поставяме между всяка кифличка.
Третата част тесто се разделя на три топки, всяка от които разточваме на кръг с размера на чиния приблизително. Слагаме корите една върху друга, като между всяка мажем с мекото масло (най-горната кора не се маже). Разрязваме на осем еднакви триъгълника, като в средата на всеки от тях правим прорез с ножа. През този прорез се промушва връхчето на триъгълника два пъти - получават се листа, които подреждаме в долната част на питката в края на подковата.


Така оформената погача оставяме да втаса, мажем с разбития жълтък, към който сме прибавили лъжичка олио и лъжичка прясно мляко, пръсваме със сусам и мак и печем в предварително загрята фурна на 170* около 40-50 минути.







2 коментара:

  1. Чудесна пита, страхотни снимки!
    Комплимент, но сигурно е голяма играчка.
    Поздрави и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Гери! Радвам се, че се е харесала :) Определено не е толкова сложно, колкото изглежда :) Приятна седмица :)

    ОтговорИзтриване