събота, 22 ноември 2014 г.

ЛАЗАНЯ БОЛОНЕЗЕ

Необходими продукти:

250г кори за лазаня

За сос болонезе:
500 гр кайма
около 700г домати смляни
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
200г гъби
зехтин
черен пипер
риган
1 ч. л. захар
сол

За соса Бешамел:
70г масло
3 лъжици брашно
около 700мл прясно мляко
сол
черен пипер

кашкавал


Задушават се нарязаните на ситно лук,чесън и се прибавят настъргания морков, нарязаните гъбки. Добавя се каймата и се задушава, докато стане на трохи. Прибавят се и доматите, подправките и захарта се оставя соса леко да се посгъсти. Аз  оставям този сос малко по-течен,  за да остане лазанята сочна.

За бешамела брашното се запържва в разтопено масло и постепенно се прибавя студеното прясно мляко, като непрекъснато се бърка до сгъстяване. Овкусяваме.


Подреждането започвам с пласт бешамел. отгоре ред кори, пласт болонезе, пак бешамел, настърган кашкавал и така още три пласта, като последния ред кори заливам със сос бешамел и отгоре обилно настъргвам кашкавал.




 Пече се на 200-230 градуса. Може да се покрие тавичката с фолио и накрая да се махне, за да се зачерви кашкавала. Поднасям  с бутилка хубаво вино, зелена салата и добро настроение :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар