петък, 14 ноември 2014 г.

ОВЧАРСКИ ПАЙ



Шепърд пай (овчарски пай ) по рецепта на шеф Гордън Рамзи. Принципно се приготвя с телешка или агнешка кайма, но аз го побългарих леко, като го направих със свинска каймица и добавих гъбки в пълнежа. В крайна сметка  много се хареса на всички у дома  :)

Необходими продукти:
150 гр. пресни гъби
400 гр. кайма смес
100 мл. бяло вино (при мен червено)
2 големи моркова
1 с. л. доматено пюре или един пасиран домат
2 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 ч.ч. зеленчуков бульон (може и друг)
черен пипер,чубрица,риган,сол
около 200г кашкавал

за картофеното пюре:
7-8 картофа
30г масло
100 мл прясно мляко
 черен пипер.
сол

Приготвянето: Сварете картофите (обелени и нарязани) в подсолена вода,отцедете ги.Пасирайте ги и прибавете  маслото и малко прясно мляко- количеството е според желаната гъстота (аз го оставих малко по-креместо, за да стане по-сочно ястието). Сложете подправките.






Нарязаните на ситно лук и чесън и настърганите моркови – всички заедно в тигана да се позапържат. Като поомекнаха им добавих каймата. Като се поизпържи и стана на трохи, добавих доматеното пюре и виното. Оставих  да се задушава докато виното почти се изпари и сложих бульона. Прибавяме предварително леко задущени нарязани гъби. Овкусяваме с черния пипер, някаква зеленчукова подправка и проверяваме как е на сол. Задушаваме докато соса се редуцира и остане на мазнина.
В  тавичка разпределяме първо каймата,заравняваме.

После покриваме с пласт картофено пюре.

 Поръсваме с настъргания кашкавал.

 Пече се на 200 С за около 30 мин. или докато се  получи златиста коричка и се разнесе приятен, мек аромат от фурната :)

1 коментар: