петък, 3 януари 2014 г.

НЕЖНО ТИРАМИСУ, ОБГЪРНАТО ОТ ШОКО БЛАТОВЕ И ОБВИТО В ШОКОЛАДОВ ГАНАШ



Продукти за двата блата:
Отново по рецептата за  Шоколадова торта

Продукти за крема:                               


1 ч.ч. пудра захар
200г маскарпоне
1 ч.ч. течна сметана
200г заквасена сметана
100г захар

пакет бишкоти (около 13-14бр)
1 ч.ч, прясно сварено кафе
2-3 суп.лъжици ром

 За шоколадовия ганаш:
200г тъмен шоколад
130 мл течна сметана

Маскарпонето се разбива с пудрата захар на пухкав крем, към който се прибавя заквасената сметана. Течната сметана се разбива до гъста смес със захарта и внимателно се прибавя към крема от маскарпонето и квасената сметана.
В ринг поставяме единия шоколадов блат, върху него разстиламе половината от крема и отгоре подреждаме бишкотите, потопени в кафето с ром. Разстиламе върху пласта бишкоти останалия крем и поставяме втория шоко блат. Оставяме в хладилника да стегне, след което отстраняваме ринга и измазваме с шоколадовия ганаш. Украсата е според въображението :)


четвъртък, 2 януари 2014 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С МАСКАРПОНЕ И МАЛИНИ

За блатовете:                                  

1 1/4 ч.ч. брашно
3 кафени чашки захар
4 супени лъжици какао
1 1/4 ч.л. бакпулвер
1 1/4 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
1-2 ванилии

2 големи яйца
1 кафена чашка олио
1 k.ч. гъст айрян

1 к.ч. силно горещо кафе

Oт тези продукти се получават два блата. Удвоете продуктите за четири блата или изпечете на два пъти.





За крема:

500г маскарпоне
300 мл сладкарска сметана
4-5 с.л. пудра захар
2 ванилии или есенция

За шоколадовия ганаш:
300г тъмен шоколад
400 мл течна сметана

За шоколадовия борд:
100 г бял шоколад
1 с.л. масло




Няма да описвам направата на блатовете - използвала съм ето тази рецепта за тях : http://deliciouskit.blogspot.com/2013/10/blog-post.html

За крема разбъркваме маскарпонето с пудрата захар и към него внимателно прибавяме предварително разбитата до твърди връхчета сметана и ванилията.

Върху тортена подложка поставяме тортен ринг и в него редуваме блат/крем, като завършваме с блат и след всеки пласт крем наръсваме малини. оставяме в хладилника да стегне за няколко часа.
Измазваме с шоколадовия ганаш.
За украсата на тортения борд разтопяваме белия шоколад с лъжица масло и върху лента от хартия за печене с подходящия размер правим произволни шарки с шоколада. Преди да е застинал напълно, облепяме борда на тортата с лентата хартия. Поставяме в хладилника да стегне шоколада след което просто отстраняваме хартията внимателно, така че шоколадовите мотиви да останат залепени за тортата.