сряда, 28 май 2014 г.

ТОРТА С ДВА ВИДА КРЕМ И МАЛИНИ

Продукти и приготвяне на блатовете:

180г брашно                                                        
150г захар
125г кафява захар
60г какао Йоткер
1 1/4 чаена лъж.сода бикарбонат
1 1/4 чаена лъж. бакпулвер
2 ванилии
щипка сол
2 яйца големи
140 мл гъст айрян
75мл олио
140мл горещо кафе


Смесват се  сухите съставки - брашно, захар, какао, содата, бакпулвера, ванилията. Яйцата се разбиват и към тях се прибавят олиото, а след това и айряна. Към тази смес на няколко пъти прибавяйте сухата смес и разбъркавайте добре. Накрая добавете и горещото кафе и отново разбъркайте до хомогенност. В дълбока форма 22 см покрита с хартия за печене изсипете сместа и печете на 180* в предварително загрята фурна докато клечка забодена в центъра излезе суха. Изпеченият блат изваждаме върху решетка и след пълното му охлаждане разрязваме на три равни блата.

Продукти и приготвяне на белия крем:
300г маскарпоне
120 мл течна сметана
4-5 суп. лъжици пудра захар
1/2 ампула есенция ром Йоткер

малини за поръсване

Разбиваме за кратко маскарпонето. Разбиваме и течната сметана с пудрата захар до твърди връхчета и прибавяме постепенно към маскарпонето. Ароматизираме с есенцията и разбъркайте.

 Продукти и приготвяне на шоколадовия крем:
200г маскарпоне
течен шоколад Нутела
1 ванилия
Към маскарпонето добавяме постепенно по малко от Нутелата, докато получите желания цвят и наситеност на крема. Прибавете ванилията и разбъркайте.

Сглобяване на тортата:
Поставете първия блат върху тортена подложка и стегнете с ринг. Разстелете върху него равномерно шоколадовия крем и отгоре поставете втория блат. Разстелете белия крем равномерно върху втория блат, като не забравяйте да оставите част от крема за измазване на тортата отстрани и отгоре и за шприцоване. Поръсете с малини и поставете третия блат.



Оставете тортата в хладилник за около час да стегне, след което извадете, отстранете ринга и измажете със заделения бял крем.

За украсата: Около 150г черен шоколад настъргах на едро и получените стърготини полепих отстрани по борда на тортата.



Отделно направих шоколадов ганаш със 100г тъмен шоколад и 70 мл течна неподсладена сметана. Отделих малка част от ганаша за шоколадовите линии по повърхността, а с по-голямата част от него залях повърхността на тортата на около 3 см от края и оставих леко да се стече надолу по страните. Оставете леко да стегне и шприцовайте белия крем на розички по края на тортата.


неделя, 25 май 2014 г.

ЗАХАРНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА АБИТУРИЕНТСКО ПАРТИ


















Едно, две, три....седем, осем...единадесет, дванадесет.... и едно ново предизвикателство за мен...захарна декорация   за абитуриентското парти на една чудесна млада девойка :)
На абитуриентката честито завършване и нека да граби от живота с пълни шепи и нестихващ ентусиазъм, да има много късмет
 и да намери попрището в което желае да се развива :)



















събота, 10 май 2014 г.

KISS торта и кърваво червено кадифе / Bloody red velvet KISS b-day cake












Блатове червено кадифе:
250г брашно (2 и 1/2 ч.ч.)
15г какао (2 суп.лъжици)
1/2 чаена лъжичка сол
240 мл пълномаслено прясно мляко (1ч.ч.)
червена сладкарска боя*
115г безсолно масло (меко)
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца
1ч.л. ванилия
1ч.л. яб. оцет
1ч.л. сода бикарбонат

Смесете пресятото брашно с какаото и солта. Прибавете и боята, ако ползвате прахообразна такава, а ако е течна или гелова - смесете с прясното мляко.

*Според това каква боя използвате, прибавяйте постепенно  по малко докато се получи наситен червен цвят, защото различните боички имат различна способност на оцветяване.

Разбийте маслото за 1-2 минути и прибавете захарта, като продължите да разбивате докато маслото побелее и стане пухкаво. Едно след друго прибавете и яйцата, прибавете и ванилията. Към тази смес на три пъти с редуване прибавяйте от брашняната смес и от оцветеното мляко, като започнете и завършите с брашно. В малък съд смесете содата с оцета да шупне и веднага изсипете в тестото, като разбъркате за кратко бързо, но хубаво със силиконова шпатула или дървена лъжица.
 Сместа разпределете и заравнете в две форми с диаметър 22см, покрити с хартия за печене. Печем в предварително загрята на 170* фурна около 20-25 минути или докато забодена клечка излезе суха. Изваждаме формите върху решетка за 10 мин., а след това извадете блатовете от формата директно върху решетката да се охладят напълно. Добре охладените блатове завиваме във фолио и поставяме в хладилника за час, след което разделяме всеки блат на две части (така получаваме 4 блата).

Крем:
500г маскарпоне
200г сладкарска сметана
4-5 с.л. пудра захар
2 ванилии (есенция ром)
За приготвяне на крема разбъркваме маскарпонето с пудрата захар (не прекалявайте, 10-ина оборота с миксера са достатъчни) и към него прибавяме предварително разбитата течна сметана и ванилията (есенцията).               
Сглобяваме тортата като редуваме блат с крем. Оставяме в хладилника да стегне крема за около час. Измазваме цялата торта с ганаш.  Украсата е по желание.