събота, 25 октомври 2014 г.

КОДРИТ КАДИР



 Кодрит кадир е арабски сладкиш с крем карамел, много лесен за приготвяне, ефектен и вкусен. Може да бъде приготвен както във формата на торта, така и в по-малки форми, както например съм направила аз в чашки за крем карамел.
                                                              

Продукти: 
                                                                
за карамелената смес:           


800 мл прясно мляко                                        
5 яйца
1 чаена чаша захар
2 ванилии

за блата:
1 яйце
½ чаена чаша захар 
½ чаена чаша прясно мляко 
1 чаена чаша брашно 
½ чаена чаша олио 
1 супена лъжица какао 
1 чаена лъжица бакпулвер

за карамела:
5 супени лъж. захар

Приготвяне:
 *За карамела разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко.
* За кекса разбиваме яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
*Карамелизираме 5с.л. захар и заливаме дъното на формата за печене.
*Добавяме сместа за карамела. След това точно в центъра на формата изливаме кексовата смес.
*Печем на водна баня около 50 мин на 180С. Оставяме хубаво да изстине за няколко часа поне в хладилник. Обръщаме в чиния или поднос.


петък, 10 октомври 2014 г.

КИФЛИЧКИ С КОЛБАС ''ДЕТЕЛИНКИ''

Необходими продукти:                               
1ч.ч. топло прясно мляко
1ч.ч. топла вода
1 ч.ч. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
ок. 850г до 1кг брашно
мая
жълтък за намазване
колбас (телешки например)

Приготвяне:
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко+ лъжичката захар (ако ползвате суха мая, направо се разбърква с брашното). Замесва се тесто от посочените продукти. Оставя се да втаса, покрито с фолио или кърпа.
Колбасът се нарязва на тънки парченца. Разточва се кора, от която се изрязват кръгове с размера на кръгчето колбас. Реди се кръгче от тестото, върху него кръгче колбас, пак кръгче тесто.






С нож направете разрези на 2/3 преди центъра, така че да получите осем триъгълника.



Завъртете единия триъгълник наляво, а другия до него - надясно и така завъртайте два по два триъгълниците,  докато не получите детелина с четири листа.


Намажете с разбит жълтък, смесен с лъжичка прясно мляко и лъжичка олио. По желание поръсете сусам или мак. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около15-20 минути.

 

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

ПУХКАВИ КИФЛИЧКИ СЪС СИРЕНЕ

Необходими са:
2 яйца (1-ия жълтък за намазване отгоре)
250мл прясно мляко                                             
4-5 суп.лъж. кисело мляко
1суп. лъж. олио
1суп. лъж. оцет
1 чаена лъж. захар
1 чаена лъж. сол
7г суха мая
около 500г брашно
100г масло за намазване на корите

Приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура. В купа се слага част от брашното и се смесва с маята. В кладенче в средата се сипва леко затопленото прясно мляко, киселото мляко, яйцето + 1 белтък, солта, захарта, оцет, олиото. Разбърква се и се меси, като постепенно се прибавя останалото брашно до получаване на меко еластично тесто. Омесеното тесто нагъвам около десетина пъти на различни страни и оставям да почине за 5-10 минутки.
Разделяме тестото на две и всяка част разточваме на правоъгълник, който нарязваме на островърхи триъгълници. Намазваме  с размекнатото масло и наръсваме сирене. Завиваме всеки триъгълник на кифличка, като започваме от широката страна в посока към върха. Подреждаме в тавичка, покрита с хартия за печене и оставяме да втасат до увеличаване на обема двойно. Намазваме кифличките с разбития жълтък + 1с.л. прясно мляко+1с.л.олио. Наръсваме с мак и сусам по желание. Печем на 180*до златиста коричка отгоре и суха клечка ( около 25-30 минути при мен). Много вкусни, с хрупкава коричка и изключително пухкави! :)