сряда, 26 ноември 2014 г.

ПЪЛНЕНИ ГЪБИ СЪС СИРЕНА ТРЕ ФОРМАДЖИ

 Няма да конкретизирам грамажи и точни мерки, защото всичко правих на око, а и комбинацията от сирена може да варира според зависи с какво разполагаме или какво обичаме.

 Необходими са:                                              
печурки по-едри
сол и черен пипер на вкус
синьо сирене
топено сирене
кашкавал
скилидка чесън (по желание)
масло


Гъбите измиваме, почистваме, махаме пънчетата и подсушаваме и нареждаме в тавичка.Във всяка гъбка се слага по съвсем малко от много ситно накълцания чесън (по желание),малка бучица масълце, сол и черен пипер на вкус. В тавичката, на дъното, се сипва съвсем мъничко водичка и тавата се слага в загрятата на 200 градуса фурна.


След 10-15-ина минути тавичката се изважда и във всяка гъбка се слага по съвсем малко от накълцания чесън (по желание), парченце синьо сирене, топено сирене и покриваме с парченце кашкавал. Връщаме тавата във фурната и се допичаме гъбките, докато кашкавала приятно се зачерви.

Много семпло, лесно и вкусно предястие или мезе към чашата вино :)



събота, 22 ноември 2014 г.

ЛАЗАНЯ БОЛОНЕЗЕ

Необходими продукти:

250г кори за лазаня

За сос болонезе:
500 гр кайма
около 700г домати смляни
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
200г гъби
зехтин
черен пипер
риган
1 ч. л. захар
сол

За соса Бешамел:
70г масло
3 лъжици брашно
около 700мл прясно мляко
сол
черен пипер

кашкавал


Задушават се нарязаните на ситно лук,чесън и се прибавят настъргания морков, нарязаните гъбки. Добавя се каймата и се задушава, докато стане на трохи. Прибавят се и доматите, подправките и захарта се оставя соса леко да се посгъсти. Аз  оставям този сос малко по-течен,  за да остане лазанята сочна.

За бешамела брашното се запържва в разтопено масло и постепенно се прибавя студеното прясно мляко, като непрекъснато се бърка до сгъстяване. Овкусяваме.


Подреждането започвам с пласт бешамел. отгоре ред кори, пласт болонезе, пак бешамел, настърган кашкавал и така още три пласта, като последния ред кори заливам със сос бешамел и отгоре обилно настъргвам кашкавал.




 Пече се на 200-230 градуса. Може да се покрие тавичката с фолио и накрая да се махне, за да се зачерви кашкавала. Поднасям  с бутилка хубаво вино, зелена салата и добро настроение :)


петък, 14 ноември 2014 г.

ОВЧАРСКИ ПАЙ



Шепърд пай (овчарски пай ) по рецепта на шеф Гордън Рамзи. Принципно се приготвя с телешка или агнешка кайма, но аз го побългарих леко, като го направих със свинска каймица и добавих гъбки в пълнежа. В крайна сметка  много се хареса на всички у дома  :)

Необходими продукти:
150 гр. пресни гъби
400 гр. кайма смес
100 мл. бяло вино (при мен червено)
2 големи моркова
1 с. л. доматено пюре или един пасиран домат
2 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 ч.ч. зеленчуков бульон (може и друг)
черен пипер,чубрица,риган,сол
около 200г кашкавал

за картофеното пюре:
7-8 картофа
30г масло
100 мл прясно мляко
 черен пипер.
сол

Приготвянето: Сварете картофите (обелени и нарязани) в подсолена вода,отцедете ги.Пасирайте ги и прибавете  маслото и малко прясно мляко- количеството е според желаната гъстота (аз го оставих малко по-креместо, за да стане по-сочно ястието). Сложете подправките.






Нарязаните на ситно лук и чесън и настърганите моркови – всички заедно в тигана да се позапържат. Като поомекнаха им добавих каймата. Като се поизпържи и стана на трохи, добавих доматеното пюре и виното. Оставих  да се задушава докато виното почти се изпари и сложих бульона. Прибавяме предварително леко задущени нарязани гъби. Овкусяваме с черния пипер, някаква зеленчукова подправка и проверяваме как е на сол. Задушаваме докато соса се редуцира и остане на мазнина.
В  тавичка разпределяме първо каймата,заравняваме.

После покриваме с пласт картофено пюре.

 Поръсваме с настъргания кашкавал.

 Пече се на 200 С за около 30 мин. или докато се  получи златиста коричка и се разнесе приятен, мек аромат от фурната :)