петък, 26 декември 2014 г.

БАКЛАВА

 Много ми се искаше тази година баклавата за Коледа да е по-различна от класическата редена и нарязана на ромбоиди. Не ми трябваше дълго време за чудене и изкушена от рецептите на  Maria Miteva-Christou и Ани Шакарян, реших да направя  комбинация от двете прекрасни предложения и в крайна сметка се получи ето това....

Необходими продукти:                                      

1 пакет точени кори (500г)
2 ч.ч. счукани орехи
2-3 лъжици захар
3 чаени лъж. канела
125 г. краве масло
настърганата кора на 1 лимон

За намазване на корите:
100 мл олио
50 мл газирана вода

За сиропа:
800г вода
850г захар
1 ванилия
настъргана лимонова кора
2 шайби лимон

Приготвяне:
В малка тенджерка слагаме водата, захарта, ванилията, шайбите лимон и малко настъргана лимонова кора. Варим 5-10 минути след като кипне и оставяме да се охлади добре.

В подходящ съд смесваме олиото и газираната вода и слагаме на котлона докато сместа заври. Оставяме да се охлади. С тази смес се намазват корите преди да се завият.



Смесваме продуктите за плънката в купа.



Разтваряме пакета с кори. Поставяме тънка пръчка в основата на корите откъм късата страна и прегъваме края на две от корите така, че да покрие пръчката. Намазваме повърхността на кората със сместа от мазнина и газирана вода. По дължината на прегъвката покрай пръчката, слагаме от плънката и наръсваме повърността на кората до средата.



С помощта на пръчицата навиваме на руло двете кори. За да получим нагънатата форма на рулото, избутваме едновременно с пръсти от двете страни към средата на пръчицата толкова, колкото да се побере в тавата.


Прехвърляме рулото в намазаната с масло тава и издърпваме пръчицата. По този начин се оформят и останалите рулца, като се подреждат равномерно в тавичката. Нарязваме с остър нож на парчета с дължина по желание и заливаме обилно с разтопеното масло.


Печем на 170* в предварително загрята фурна около 40 минути или до получаване на златист цвят. Топлата баклава заливаме веднага с предварително добре охладения захарен сироп и оставяме да отлежи минимум една нощ.