четвъртък, 1 януари 2015 г.

ТОРТА 'ГАРАШ'

 Има ли по-добър завършек на Новогодишната нощ от парченце "Гараш"?!....."Гараш" с право може да се класира сред тортите на всички времена. Само няколко парченца са достатъчни, за да се насладим на шоколадовото вълшебство...


Продукти за 6 блата:              
10 белтъка
400г смлени орехи
300г захар
2 суп.лъж.брашно с връх


За крема:
400г меко масло
6 жълтъка
350г черен шоколад
200мл вода
150г захар
ванилия

Започваме с приготвяне на крема, за да има време да се стегне докато дойде време да подреждаме тортата.


Сваряваме захарен сироп от водата и захарта. Когато кипне прибавяме натрошения шоколад и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Изчакваме леко да се охлади и прибавяме постепенно предварително разбърканите жълтъци. Прибавяме и мекото масло и ванилията и продължаваме да разбъркваме до получаване на гладка смес. Прибираме крема в хладилника да стегне.


Приготвяне на платките:
Разбиваме белтъците със захарта на сняг. Прибавяме постепенно смлените орехи и внимателно разбъркваме с шпатула. Прибавяме и брашното и отново разбъркваме внимателно, за да не спадне сместа. Изпичаме шест еднакви платки върху намаслена хартия за печене на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 10-12 минути всеки.
След като платките изстинат започваме да сглобяваме тортата като редуваме платка с крем.


Оставете малко повече крем за измазване на тортата отстрани и отгоре. Декорирайте отгоре с орехови смлени ядки или по желание (използвала съм шоколадов чипс).
 Благодаря за невероятната рецепта на Вероника! Единствената промяна, която направих е в съотношението на продуктите за крема, тъй като исках не само да остане достатъчно за измазване, а и да има повече крем между платките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар