сряда, 18 февруари 2015 г.

Печени картофки по Джейми Оливър



1.5 кг картофи(горе-долу еднакви по големина)
100-ина мл зехтин(олио+масло)
3 с.л. ябълков оцет
 сол и черен пипер на вкус
 1 глава чесън
 розмарин, мащерка, риган (ако имате пресни е за предпочитане, но аз в момента не разполагах).

Картофите (желателно еднакви по големина) се обелват, нарязват на половинки по дължината и се сваряват в подсолена вода за 10 минути. Тавичка се намазнява с част от зехтина. Нареждат се картофите и отгоре се поръсват със сол и черен пипер.

Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса за половин час, след което се изваждат и с помощта на оня ръчен прибор за пасиране се притиска всеки картоф към дъното на тавата, колкото леко да се разцепят и сплескат.


През това време се приготвя дресинга. Главата чесън се разделя на скилидки, които обаче не се обелват. Изсипват се при зехтина, оцета и подправките. 




Дресингът се разпределя върху картофките и връщате пак във фурната за около половин час или до хубаво зачервяване..




Е, време е да изкарате бири-мири... уникално вкусни стават картофките :) Страхотна вкусотия се получи,отвътре мекички като памук а отвън със страхотна хрупкава коричка и невероятен пикантен и ароматен вкус. 

1 коментар: