четвъртък, 19 февруари 2015 г.

ТОРТА 'НАПОЛЕОН'

Продукти:                                  

800г бутер тесто

За крема:
1 литър прясно мляко
3 яйца
7 с. л. брашно
1 1/2 ч. ч. захар
2 ванилии
125г  масло

Приготвяне: 

Бутер тестото трябва да е размразено. Разточва се само в една посока и се изрязват  4 еднакви кръгли платки, надупчват се с вилица и се пекат върху хартия за печене на190-200* за около 20 минути (времето е приблизително, знаем всяка фурна пече различно) или до леко зачервяване на платките (изпичаме и остатъците - тях ще натрошим за поръската).


 Като изстинат с голям остър нож се разрязва всяка платка по дебелината - т.е. да се получат 2 по-тънки блата.


За приготвянето на крема слагаме 800мл прясно мляко със захарта да заври. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. Разбиват се жълтъците с брашното и останалото прясно мляко и на тънка струйка се прибавят към кипналото мляко със захарта. Крема трябва бавно да се сгъстява, когато е готов прибавяме маслото и ванилията. Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се смесват с готовия крем. Получава се много пухкава смес.


В тортена чиния се поставя един блат, отгоре слагаме хубаво крем и така до изчерпване на платките. Измазваме и цялата торта отгоре и отстрани с крем и облепяме с трохите от натрошените изрезки. Поставяме в хладилник поне за 12 часа.

2 коментара: