сряда, 18 март 2015 г.

ДЕБЕЛАНКИ СЪС СИРЕНЕЗа една доза от 10-ина цуцуланки са необходими:
*500 г брашно
*600 мл прясно мляко
*2 бр. пакетчета суха мая (по 7 г) или 1 кубче прясна мая (40 г)
*50 г масло
*3 бр. яйца
*300-400 г   сирене
*1 с.л. (равна) захар
*1 с.л. (равна) сол
В затопленото мляко се разтварят маслото, солта, захарта и маята. Слагат се яйцата и се разбива с миксер. Оставя се 5-10 минути да шупне, ама аз не го оставих, щото то без брашно как ли пък да шупне...
Слага се брашното и се разбива с миксер или тел до получаване на лепкаво, рядко тесто. Натрошавате сиренето и обърквате добре. Оставя се около половин час да стане на шупли.


Сух тиган или глинен сач се натрива с мазнина - намазнена кухненска хартия. Загрява се на по-слаб огън, при мен на 4-5 степен от 9. С черпак се слага от тестото в тигана и се разстила да се получи по-плосък кръг. Кръгът никога не е идеален, целта е просто тестото да се разстеле възможно най-добре. Оставя се до получаване на хубав кафяв загар. През това време тестото се издува и става въздушно и пухкаво. Дебеланката се обръща с лопатка и се изпича и от другата страна. За следващата тиганът отново се натрива с мазнина.


Дебеланките се сервират горещи, мойте хора ги излапаха с айран, но може да се покапят с мед, да се намажат с мармалад, желе или друго сладко по желание.

Рецептата е от receptite. com 


Няма коментари:

Публикуване на коментар