понеделник, 2 март 2015 г.

ТОРТА 'ШВАРЦВАЛД'

Аромат на шоколад, пухкава сметана и вишни...това е торта Шварцвалд....

Необходими продукти:                                                      


За блатовете:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно (пресято)
2 ванилии
100г натурален шоколад

За пълнежа:
500г вишни без костилка (пресни или замразени)
2 суп. л. черешов ликьор
5-6 суп.лъжици захар
100мл вода
1 ч.л. нишесте

500мл сладкарска сметана
2 ванилии
100 г настърган шоколад за декорация

Приготвяне: 
*За приготвяне на блатовете разбиваме яйцата със захарта и ванилията на пяна, докато сместа увеличи обема си. Шоколада разтопяваме и пеибавяме на тънка струйка към яйчената смес. Добавяме постепенно и брашното като разбъркваме. Получената смес разделяме на четири  равни части, всяка от които изсипваме във форма за печене с диаметър 20см, застлана с хартия. Печем на 170* до суха клечка и оставяме да изстинат добре.
*Кипваме водата със захарта  и прибавяме вишните. След  2-3 минути изваждаме вишните с решетъчна лъжица и  към захарния сироп прибавяме черешовия ликьор и нишестето, разтворено в мъничко вода. След като течността се сгъсти леко, прибавяме отново вишните и оставяме да кипне отново. Дръпваме от огъня и оставяме плодовете да се охладят напълно.
*Разбиваме сметаната с ванилията до нужната гъстота. 

*В тортена чиния сглобяваме тортата, като редуваме блат, напоен леко с вишевия сироп, сметана, вишни и така докато свършат. 



Измазваме тортата отстрани и отгоре със сметана и украсяваме с настърган шоколад. Оставяме в хладилник да стегне за нощ.







Няма коментари:

Публикуване на коментар