неделя, 7 юни 2015 г.

ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С КАЙМА НА ФУРНА

Тиквичките са чудесно леко лятно ястие, което може да хапвате в неограничени количества, в компанията на чаша студено бяло вино, без страх, че ще качите някой грам... :)

Необходими са:                                  

2 бр.тиквички
300 гр.кайма
400 гр.кашкавал
сол
2 гл.лук
3 бр.моркови
1/4 вр.магданоз пресен
1/2 вр.копър пресен
черен пипер млян
2 скилидки пресен чесън
Приготвяне: Започваме, като измиваме хубаво тиквичките и ги разполовяваме. Издълбаваме вътрешността им с лъжица, като след това получените "лодчици" бланшираме за няколко минути в подсолена вода. Нареждаме в подходяща тавичка.


 През това време нарязваме на ситно лука, чесъна, морковите, пълнежа от тиквичките, магданоза и копъра. 
Започваме с приготвянето на плънката, като в тиган с малко мазнина запържваме каймата, а след това и лука. После добавяме чесъна, морковите и пълнежа от тиквичките. Овкусяваме със сол и черен пипер, зеленчукова подправка и добавяме нарязаните на ситно магданоз и копър.

 Готовата плънка разпределяме в тиквичките, като след това доливаме малко хладка вода в тавичката. Тиквичките печем първоначално на силна фурна, докато заврат, а след това намаляваме за да къкрят, докато водата поизври и останат само на мазнина. (Тук подчертавам, че е много важно да печем тиквичките на слаба фурна, в противен случай плънката се изпича бързо, но тиквичката остава сурова.) Минути преди да се извадят, се поръсват с рендосан кашкавал и се оставят да се запече.

 Готовите тиквички сервираме топли, поръсени по желание с още малко от нарязания копър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар