вторник, 30 юни 2015 г.

БИШКОТЕНА ТОРТА С МАЛИНИ

 Лека, свежа, с пухкав крем и ароматни малини.... и завладяваща от първата хапка.... :)



Продукти:                                     
200г бишкоти
За крема: 
500г маскарпоне
400г заквасена сметана
100мл течна сметана
4-5 с.л. пудра захар
2 ванилии
1 желатин

За глазурата:
50мл течна сметана
100г бял шоколад
1ч.л. масло
1ч.л. есенция ром
400г малини
      
В купа обърках маскарпонето и пудрата захар, добавих заквасената сметана и ванилията. Към получения крем прибавих и предварително разбитата течна сметана. Накрая прибавих разтворения на водна баня желатин и смесих добре.


Подредих бишкоти, потопени в прясно мляко плътно по стените на ринг с диаметър 23см, поставен в тортена чиния и на дъното на  формата като основа.  Половината количество крем смесих със 150г намачкани на пюре малини и изсипах във формата. Разпръснах върху него още 150г цели малини и малки парченца бишкоти от остатъците. Досипах останалия крем.


Покрих тортата добре с фолио и оставих в хладилника до стягане на крема (най-добре за една нощ).
За приготвяне на глазурата в малък съд затоплете 50мл сметана без да кипва и прибавете начупения бял шоколад и маслото. Разбъркайте до хомогенност и прибавете есенцията. Оставете леко да се охлади и с получения ганаш залейте повърхността на тортата. Приберете отново в хладилника за 2-3 часа да стегне ганаша и украсете с останалите плодове.







Няма коментари:

Публикуване на коментар