неделя, 12 юли 2015 г.

СТРОМБОЛИ С МОЦАРЕЛА, ШУНКА И РИГАН



Днес възнамерявах да правя пица, обаче направих стромболи, което си е един вид пак пица, ама завита на руло. Та какво използвах...
Тестото омесих по рецептата, която ползвам обичайно за пица:
500 гр. брашно
7г суха мая или 1/2 кубче жива мая
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. захар
щипка сол
8 с.л. олио

За плънката: 
доматено пюре или сос барбекю
250г моцарела
200г топено сирене гауда
250-300 г шунка слайс
200г кашкавал
риган
мащерка.



Приготвяне: Замесва се меко тесто , от което се получават две рула. Оставям тестото да отпочине около 15-ина минути, след което разделям на две. Всяка част разточвам на правоъгълник, който мислено разделям на три по дължина и средната част намазвам с доматено пюре. Отгоре подреждам слайсовете шунка, филийки моцарела, топено сирене. Наръсвам със ситно нарязания пресен риган и покривам с настърган кашкавал.



Поръсвам с мащерка. Загъвам двата края на тестото към средата, така че да се покрие плънката и да се образува руло. Навлажнявам леко краищата с вода и притискам леко да се залепят, за да не изтече плънката при печенето. Поставям рулото в тавичка, застлана с хартия за печене. Намазвам рулата отгоре с разбито яйце, поръсвам със сух риган и поливам със струйка зехтин.


 Пече се на 190* в предварително загрята фурна около 20-25 минути или докато клечка, бодната в тестото излезе чиста.


Сипвате си една потна бира, режете стромболито, ядете и си облизвате пръстите:)








Няма коментари:

Публикуване на коментар